Un studiu recent indică faptul că excesul de mâncare din perioada sărbătorilor, călătoriile cu avionul peste mai multe fusuri orare, munca în schimbul de noapte și luarea de gustări nocturne la ore târzii perturbă așa-numitul ceas alimentar al organismului, un ansamblu de gene și molecule responsabil de menținerea echilibrului metabolic. Această cercetare a fost realizată de către o echipă de oameni de știință americani și arată modul în care ceasul alimentar funcționează la nivel molecular.
Un rol major este jucat de o proteină care repornește ceasul alimentar atunci când obiceiurile alimentare ale oamenilor se schimbă. Mâncatul noaptea târziu, munca în ture de noapte și zborul cu avionul de-a lungul mai multor fusuri orare dereglează ceasul intern al organismului și implică o alimentare la ore nepotrivite, iar înțelegerea mecanismului molecular al fenomenului ar putea duce la crearea unor tratamente destinate combaterii tulburărilor asociate acestor perturbări ale ritmului alimentar. Ceasurile biologice ale organismului sunt controlate de ansambluri complexe de gene care de obicei sunt activate și dezactivate într-un mod strict controlat, în vederea ajustării activității organismului în funcție de momentul zilei.
Pe lângă orologiul principal, corpul uman are diverse alte ceasuri biologice, dedicate unor activități diferite: unul dintre ele este ceasul alimentar, care nu e asociat cu un anumit loc din cadrul creierului, ci cu mai multe puncte aflate în diferite locuri din corp. Ceasul alimentar controlează acele gene care intervin în numeroase procese care au legătură cu alimentația, de la absorbția nutrienților în tractul digestiv până la transportul lor prin sânge în întreg organismul. În plus, același ceas alimentar anticipează tiparul comportamental alimentar al oamenilor. Chiar înainte ca oamenii să înceapă să se hrănească, organismul acestora activează unele gene și le dezactivează pe altele, pregătind corpul pentru ingestia de alimente. Astfel își face apariția senzația de foame la anumite ore.
În acord cu stilul de viață al oamenilor primitivi, ceasul alimentar al omului modern este proiectat să impulsioneze hrănirea în orele de zi și primele ore ale serii, perioadele când oamenii puteau vâna sau aduna hrană. Cercetătorii consideră că acest ceas alimentar poate fi repornit cu timpul, atunci când organismul își schimbă obiceiurile alimentare. Cu toate acestea, până în prezent, se știa prea puțin despre modul cum funcționează ceasul alimentar la nivel genetic și molecular. Oamenii de știință au descoperit că modificarea orelor de hrănire provoacă repornirea ceasului alimentar, descoperind mecanismul care stă la baza acestui efect: proteina se leagă de o altă moleculă și o stabilizează, schimbând astfel „reglajele” ceasului alimentar.
Sursa: www.descopera.ro
Autor: Marius-Constantin POPA, Redactor Info APOLLONIA