Odată cu ajungerea la maturitate, cei mai mulți oameni dezvoltă intoleranța la lactoză. La ora actuală, doar 35% din populația globului (majoritatea dintre ei locuind pe Bătrânul Continent) are capacitatea de a digera lactoza la maturitate fără a întâmpina probleme. Datorită unei enzime denumită lactază, majoritatea copiilor pot digera lapte fără probleme. Până în urmă cu câteva mii de ani, acea enzimă se dezactiva odată cu ajungerea individului la maturitate. De aceea, cei mai mulți adulți ajungeau să nu mai poată tolera lactoza. Cu toate acestea, în prezent, acest lucru nu se mai întâmplă în cazul multor oameni care provin din Europa de Nord, Europa Centrală și anumite părți ale Africii și Orientului Mijlociu.
Când strămoșii omului modern au început să bea lapte, s-a produs ceva ce a redus mortalitatea. Laptele reprezintă un aliment destul de hrănitor, având un conținut format din proteine, micronutrienți, calciu și carbohidrați. Nu este de mirare că acest aliment constituia o sursă de hrană foarte bună pentru omul din neolitic. De asemenea, chiar și cei care aveau intoleranță la lactoză ar fi putut beneficia de pe urma acestui aliment. În urmă cu aproximativ 8.000 de ani, însă, pe teritoriul actual al Turciei, oamenii au început să crească și să mulgă primele animale domestice, iar mutațiile genei care produce lactaza au început să fie mult mai des întâlnite. La acea vreme, adulții au început să dezvolte toleranță la lactoză.
Experții sunt de părere că o combinație de doi factori ar putea explica persistența mutației la populația Europei de Nord. În primul rând, clima răcoroasă a permis păstrarea laptelui proaspăt pentru mai mult timp. În plus, pe vremea foametei, laptele era unul din alimentele relativ ușor de procurat, în care majoritatea oamenilor își puneau speranțele. Cum mulți indivizi manifestau intoleranță la lactoză, în astfel de perioade supraviețuiau doar cei care aveau capacitatea de a consuma laptele fără probleme. În acest fel, cei care manifestau toleranță la lactoză reușeau să transmită mutațiile genetice mai departe. Totuși, cercetătorii nu au aflat și motivul pentru care toleranța la lactoză a fost moștenită atât de repede printre adulți. Unele teorii afirmă că laptele a constituit o alternativă mai sănătoasă la apa contaminată.
Sursa: www.descopera.ro
Autor: Marius-Constantin POPA, Redactor Info APOLLONIA