Social

august 28, 2013
 

Victor Ponta a participat la inaugurarea lucrărilor gazoductului Iași-Ungheni

Marți, 27 august, de ziua Independeței Republicii Moldova, prim-ministrul României Victor Ponta a participat la  ceremonia de inaugurare a lucrărilor gazoductului Iași-Ungheni, care a avut loc de la ora 11.00, la Ungheni, pe malul Prutului. La acest eveniment au mai participat prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, și comisarul European, Gunther Oettinger.

Prim-ministrul Victor Ponta a fost întâmpinat în spiritul tradițional de către trei tineri îmbrăcați în costume populare. Primarul raionului Ungheni, Iurie Toma, a moderat întreaga ceremonie. Discursurile au fost susținute de către premierul Victor Ponta și comisarul european, Gunther Oettinger.

„Cea mai importantă bătălie pentru viitor este securitatea energetică”

Prim-ministrul Republicii Moldova vede construcția gazoductului Iași-Ungheni ca pe un moment remarcabil de cooperarea dintre Republica Moldova, România și Uniunea Europeană. Iurie Leancă a vorbit despre importanța  acestei noi căi de import a gazelor naturale, mai ales pentru că în prezent monopolul este deținut de gigantul rus Gazprom. Următoarea etapă a gazoductului va fi extinderea spre Chișinău și consolidarea securității energetice a țării, promovând atât la nivel regional, cât și la cel local, noi investiții și noi locuri de muncă pentru cetățenii moldoveni.

Totodată, premierul moldovean a subliniat și faptul că Republica Moldova a adoptat de-a lungul timpului diverse strategii pentru a adera la spațiul european. „În ultimii patru ani, Republica Moldova a lansat un proces de reforme și de transformări majore pentru clădirea unui stat european prosper, stabil, care aderă la valorile comune ale familiei statelor europene. Alegerea de integrare în spațiul politic și economic european este strâns legată de o altă alegere pe care au făcut-o cetățenii Republicii Moldova acum 22 de ani în urmă. Proclamarea Independeței a fost punctul de pornire al construcției unui stat de drept, o cale deloc ușoară, dar care merită orice gram de efort din partea tuturor. Uniunea Europeană și România au demonstrat că sunt parteneri strategici în acest efort. Pe dimensiunea energetică, sprijinul a devenit mult mai solid și mult mai vizibil în ultimii ani”, a declarat Iurie Leancă.

Lucrările la gazoductul Iași-Ungheni au ca termen de finalizare sfârșitul acestui an, prim-ministrul Victor Ponta atrăgând atenția constructorilor că termenul trebuie respectat. De asemenea, acesta a evidențiat importanța existenței  gazoductului care oferă securitate energetică și un preț mai scăzut la gaze. „Și România va beneficia de acest lucru, nu este doar un cadou. România până în 2018 va avea producție de gaze naturale suficientă pentru consumul nostru. Strategia noastră o facem împreună cu Moldova. Aici vorbim de dreptul fiecărui locuitor din Moldova, din România și din Europa, de a avea un preț la gaze mai mic. Vorbim de interesul economic pentru că știu cât de mult înseamnă pentru România, pentru Moldova, pentru industrie, pentru fabrici. Cea mai importantă bătălie pentru viitor este securitatea energetică. Este o bătălie pe care fiecare țară trebuie să o dea. Cu cât siguranța energetică va fi mai multă, cu atât va fi mai bine va fi pentru locuitorii țărilor noastre”.

Gazoductul Iași-Ungheni are o importanță strategică pentru ambele țări

Victor Ponta a precizat că Guvernele de la București și din Republica Moldova trebuie să muncească împreună pentru a face viața oamenilor de pe cele două maluri ale Prutului mai bună decât este în acest moment.

„Acest gazoduct are o importanță strategică pentru ambele țări. Acest gazoduct urmează să diversifice aprovizionarea de resurse energetice pentru Republica Moldova și în mod semnificativ va spori securitatea energetică atât pentru republica Moldova, cât și pentru întreaga regiune. Cooperarea din partea Europei pentru lansarea acestui proiect reprezintă punerea în funcțiune a principului solidarității. A doua etapă este modernizarea infrastructurii energetice pe ambele maluri”, a declarat Gunther Oettinger, comisarul european pentru energie.

Proiectul face parte din cadrul programului Oprațional Comun „România- Ucraina-Republica Moldova 2007-2013” și este derulat de Agenția Națională pentru Resurse Minerale din România, în calitate de lider de proiect, în parteneriat cu Ministerul Economiei din Republica Moldova. Valoare estimată a construirii gazoductului este de 26,49 de milioane de euro, din care 7 milioane sunt bani veniți din partea Uniunii Europene.

Proiectul are o durată de 17 luni și cuprinde 43 de km, din care 11 km se află pe teritoruiul Moldovei. Gazoductul va traversa șapte comune ieșene: Dumeşti, Leţcani, Rediu, Popricani, Aroneanu, Victoria şi Golăieşti. Capacitatea maximă a gazoductului va fi de 1,5 miliarde de metri cubi anual, ceea ce reprezintă mai mult decât consumul anual de gaze al Republicii Moldova. Prețul gazului va fi mult mai mic față de cel oferit de Gazprom, care în prezent cere 550 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze.

„Este prima dată când România și Uniunea Europeană au o abordare factuală cu ceva complex. Acest gazoduct este alternativa Republicii Moldova la aprovizionarea de gaze naturale din rețelele care vin dinspre Rusia. Este alternativa mai durabilă, mai ieftină și care va genera mai multă prosperitate în Republica Moldova pentru că cetățenii republicii vor putea avea o aprovizionare cu gaz metan mai ieftină, iar economia va putea astfel deveni mai competitivă și din acest punct de vedere”, a declarat Cristian Adomniței, președintele Consiliului Județean Iași.

 

O nouă legătură cu România: Euroregiunea Siret- Prut- Nistru

După inaugurarea lucrărilor la gazoduct, în Casa Sărbătorii din Ungheni a avut loc Forumul Euroregiunii Siret – Prut – Nistru cu tema „Integrare europeană – cooperare transfrontalieră”. Au fost prezentate oportunitățile economice ale fiecărei regiuni/raion și problematica finanțării cooperării transfrontaliere. „Întărirea relațiilor de colaborare transfrontalieră între România – Moldova și Ucraina trebuie să aibă la bază proiecte concrete pentru că doar în acest mod putem valoriza cooperarea politică existentă între noi” și îmbunătățirea infrastructurii logistice a Euroregiunii pentru dezvoltarea și implementarea de proiecte comune.

„Reconstrucția podurilor de la Ungheni, Leova și Cantemir este fundamentală pentru ca cetățenii din Republica Moldova să aibă acces auto facil la infrastructura de transport care se dezvoltă în județul Iași acum și în întreaga Regiune de Nord-Est a României. Totodată, prin construcția Podului de la Ungheni s-ar reface o cale naturală de comunicare între Republica Moldova și România, întreruptă abrupt după cel de-al Doilea Război Mondial”, a mai precizat Cristian Adomniței.

Premierul Victor Ponta i-a îndemnat pe toți reprezentanții Republicii să nu mai aștepte din partea ministerelor să schimbe ceva, ci să înceapă schimbarea la nivel local, sugerând să învețe din greșelile României care „a făcut cea mai mare greșeală după ‘89, când nu a folosit fondurile europene” . Premierul a mai discutat despre atribuțiile care trebuie stabilite pentru consolidarea societății și despre cum ar trebui să obțină finanțare. „Sunt 100 de ani de când s-a format România Mare așa încât după 100 de ani să nu avem legături este un lucru de rușine”, a mai precizat prim-ministrul.

Forumul economic Transfrontalier Siret-Prut-Nistru va cuprinde două orașe din România, Iași și Vaslui, și 23 de raioane din Republica Moldova.

Autor: Anca TRANDAFIR, reporter Info APOLLONIA





 
 

 

Zbor direct Iași-Londra Heathrow, cu Blue Air, începând din luna mai

Aeroportul Iași și compania Blue Air anunță deschiderea noii rutei directe Iași-Londra, Aeroportul Heathrow, în data de 18 mai 2021. Zborul Iași-Heathow (și retur) va avea trei frecvențe pe săptămână: marți, joi �...
de Laura Romila
 

 
 

AFACERE DE NIŞĂ

Afacerile de success din vestul Europei au intrat şi pe piaţa ieşeană. Doi antreprenori au deschis spălătătorii cu autoservire în care oamenii işi pot curaţ  hainele, păturile şi pilotele.  Ideea a prins repede ia...
de Laura Romila
 

 
 

CASE HOBBIT LA DOBRENI

Afacere de nişă unică în zona Moldovei. O tânără familie din comuna Dobreni, jud. Neamţ  a construit şase căsute hobbit. Locuinţele din lemn şi lut atrag ca un magnet turişti din toată ţara. Vizitatorii spun că...
de Laura Romila
 

 

 

Prima cursă de linie din Iași spre Dublin

Este vorba despre două zboruri pe săptămână (luni și joi) spre capitala Irlandei – Dublin. Noua rută va fi operată începând cu data de 26 aprilie 2021, cu o aeronavă de tip Airbus A-320. Prețurile pentru un segmen...
de Laura Romila
 

 
 

ŞCOALĂ, DE LA CÂRCIUMA DIN SAT, ÎN CONTAINER

Dezastru în şcolile din comuna Sireţel, jud. Iaşi. În urmă cu doi ani, clădirile au intrat în reparaţii, însă firma de construcţii a încasat banii de la primărie, iar apoi a intrat în faliment. În aceste condiţ...
de Laura Romila
 

 




 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi