Obezitatea în timpul sarcinii constituie o problemă tot mai răspândită, în Statele Unite ale Americii una dintre cinci femei însărcinate suferă de această problemă și 40 de procente dintre femei iau în greutate mult mai mult decât este admis.
Totuși, mulți oameni de știință se tem că ținerea unui regim de slăbire în perioada sarcinii ar putea constitui un risc. Este posibil, de exemplu, ca dieta strictă să provoace apariția complicațiilor, nașterea unui făt cu o greutate foarte scăzută sau naștere prematură. Cum cercetări realizate anterior nu ajunseseră la o concluzie clară, o echipă de experți britanici au efectuat un studiu foarte amplu bazat pe informațiile adunate de la peste 40 de cercetări care incluseseră peste 7.000 de femei însărcinate, majoritatea obeze sau supraponderale.
Studiul a analizat efectele dietei, exercițiilor fizice și altor factori referitori la stilul de viață asupra greutății materne și sarcinii. La încheierea cercetării, s-a constatat că dietele cele mai eficiente din punct de vedere al pierderii în greutate s-au bazat pe cereale integrale, fasole, fructe, legume și carne slabă. În plus, experții au descoperit că un astfel de regim, echilibrat și adaptat la cerințele nutriționale, a redus riscul de complicații. În comparație cu restul femeilor însărcinate supraponderale, cele care ținuseră dietă au prezentat un risc de dezvoltare a diabetului gestațional cu 61 de procente mai scăzut și cu 33 de procente mai puține șanse de apariție a preeclampsiei, care duce la o creștere a tensiunii arteriale.
În concluzie, specialiștii au declarat că, în cazul femeilor supraponderale, slăbirea printr-o dietă sănătoasă și exerciții fizice moderate poate micșora riscul apariției complicațiilor în timpul sarcinii.
Sursa: www.descopera.ro
Autor: Marius-Constantin POPA, Redactor Info APOLLONIA