Cercetătorii au reușit să afle motivul pentru care unele persoane sunt mai susceptibile decât altele de a contracta gută, denumită în istorie „boala regilor” sau „boala bogătașilor”. De vină nu este doar alimentația, ci și înzestrarea genetică, iar fenomenul este complex – nu mai puțin de 18 variante genetice sunt implicate în acumularea excesivă de acid uric în sânge, cauza principală a bolii. În timp, s-a observat că această boală își făcea apariția la persoane care consumau cantități mari de carne și băuturi alcoolice și care prezentau un indice de masă corporală crescut (cu alte cuvinte, acestea erau supraponderale sau obeze).
Așadar, era vorba despre persoane care obișnuiau să mănânce foarte abundent și consistent – un lux pe care în decursul istoriei și-l permiteau doar cei care se bucurau de o situație materială foarte bună; de aici i se trage și numele de „boala regilor” sau „boala bogătașilor”. Este o formă de artrită inflamatorie, provocată de depunerea cristalelor de acid uric în articulații, ceea ce duce la umflarea acestora și dureri atroce. În prezent, această boală afectează aproximativ două procente din populația globului și se răspândește din ce în ce mai mult în țările dezvoltate, fiind corelată de asemenea cu prevalența din ce în ce mai mare a obezității, precum și cu îmbătrânirea populației.
Cu toate acestea, nu toate persoanele în vârstă și obeze contractează această boală, ceea ce sugerează că există anumiți factori genetici ce predispun la apariția maladiei. Aspectele genetice ale predispoziției la gută erau, însă, prea puțin cunoscute până la ora actuală. Oamenii de știință au descoperit 18 variante ale unor gene, ce măresc riscul apariției bolii. Înțelegerea acestor factori genetici poate duce la îmbunătățirea tratamentului și prevenirii bolii și îi poate ajuta pe experți să dezvolte medicamente destinate scăderii nivelului de acid uric din sânge.
Sursa: www.descopera.ro
Autor: Marius-Constantin POPA, Redactor Info APOLLONIA