Stiinta

octombrie 31, 2013
 

500 de medici participă la Zilele Cardiologice ieșene

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , ,

Joi, 31 octombrie, a început cea de-a doua ediție a manifestării științifice Zilele Cardiologice „Prof. Dr. George I.M. Georgescu“, la care vor participa medici cardiologici de renume din țară și din străinătate, medici rezidenți și studenți. Această reuniune interdisciplinară, desfăurată pe parcursul a trei zile, va cuprinde conferințe, mese rotunde, prezentări ale unor lucrări, împărtășiri din experiența personală pentru actualizarea noțiunilor.

La această manifestare s-au înscris 500 de participanți, pentru cele șapte sesiuni: Cardiologie „În mozaic”, „De la prevenţie la cronoterapie”, „Insuficienţa cardiacă”, „Corelaţii interdisciplinare”, „Experienţe clinice/paraclinice”, Medicina „În mozaic” și „Din experienţa clinică a tinerilor cardiologi”.

„Zilele Cardiologice reprezintă o manifestare de referință pentru cardiologia ieșeană, pentru cardiologia din Moldova. Este un jubileu pentru că este vorba de 15 ani de când și-a început activitatea această instituție. Doresc să fie o manifestare de tradiție a cardiologiei din Moldova și care se alătură celorlalte manifestări prestigioase din țară, cu același profil. Patologia cardiovasculară primează. Din păcate, ocupăm un loc fruntaș pe plan mondial”, a declarat prof. dr. Cătălina Arsenescu Georgescu, șeful Clinicii de Cardiologie Medicală Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Gorgescu“ Iași.

Patologia cardiovasculară trebuie prevenită, iar cea mai bună soluție este „să învățăm să mâncăm și să ne comportăm sănătos”.

„Trebuie să combatem marii factori de risc cardiovascular: hipertensiunea, hipercolesterolemia, fumatul și netratarea corectă a diabetului zaharat, care e în creștere. Dacă acești patru factori ar fi corectați probabil că scăderea numărului de bolnavi de artero-scleroză ar fi dramatică”,  a precizat prof. dr. Marius Vintilă de Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” din București.

Medicul Gabriel Ungureanu a adăugat faptul că îmbătrânirea populației duce la creșterea numărului cazurilor de boli, printre care insuficiența cardiacă, iar vârsta persoanelor cu probleme cardiovasculare a scăzut de la 60 de ani, la 45 sau 50 de ani.

Zilele Cardiologice „Prof. Dr. George I.M. Georgescu“ au debutat acum doi ani, iar scopul evenimentului este de a deveni o manifestare de tradiție, pentru un „schimb de informații valoroase , unde beneficiarii vor fi medicii tineri, studenții și pacienții”, specifică dr. Cătălina Arsenescu Georgescu.

S-au făcut pași foarte importanți în domeniul asistenței cardiologice, de urgență cardiologică, iar Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” din  Iași este singurul centru care asigură urgențele cardiovasculare.

Evenimentul organizat de Clinica de Cardiologie Medicală din Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu“ se deruleză sub egida Societății Române de Cardiologie și a Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Pop” Iași.

Autor: Anca TRANDAFIR, reporter Info APOLLONIA

 
 

 

Plata gărzilor ridică probleme la Iaşi

Tema plăţii gărzilor medicale ridică probleme la Iaşi. Guvernul României a decis ca începând cu 1 octombrie, plata gărzilor suplimentare efectuate de către medici se va face pornind de la baza salarială însă nu cea...
de
 

 
 

Decoraţii pentru SMURD

Preşedintele Klaus Iohannis a decorat ieri cu ordinul „Meritul Sanitar” în grad de ofiţer mai mulţi medici şi asistenţi medicali SMURD, din mai multe centre ale Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi De...
de
 

 
 

Disputa salariilor din sănătate

Majorarea salariilor cadrelor medicale a stârnit o serie discuţii la nivel naţional. Guvernul promite o creştere de 25% de la 1 octombrie pentru toate categoriile profesionale din sistemul sanitar, însă medicii de familie...
de
 

 

 

Nicolăescu: Participarea medicilor la greva de avertisment de luni nu are nicio bază legală

Potrivit Agerpres, Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat sâmbătă dimineaţă, după întâlnirea cu reprezentanţii Federaţiei Sanitas, că din punctul său de vedere nu există nicio bază legală pentru p...
de
 

 
 

Gala Excelenței în Educație

În perioada 19-20 noiembrie, va avea loc cea de-a doua ediție a Galei Excelenței în educație. Gala Excelenței în Educație este dedicată recunoașterii publice a performanței elevilor și a profesorilor cu rezultate de...
de
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi