Social

septembrie 30, 2013
 

Săptămâna aceasta este dedicată prevenirii criminalității

Inspectoratul de Poliție Județean Iași (IPJ) a deschis a opta ediție a campaniei „Săptămâna Prevenirii Criminalității”, care se desfășoară la nivel național în perioada 30 septembrie – 4 octombrie. Evenimentul este organizat în colaborare cu Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” Iaşi, Asociația Alternative Sociale și Asociația Salvați Copiii.

Cele cinci zile ale evenimentulului vor avea următoarele tematici: prevenirea furturilor, prevenirea infracțiunilor cu violență, prevenirea delincvenței juvenile, prevenirea victimizării minorilor și siguranța rutieră.

Având ca motto celebrul citat al lui Mahatma Gandhi, „Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume”, campania are ca obiectiv sensibilizarea populației cu privire la importanța adoptării unor conduite antivictimale și antiinfracționale și a implicării în activități cu caracter preventiv.

Potrivit comisarului Mădălin Țăranu, „cele trei priorități ale Poliției Române în domeniul prevenirii criminalității în anul 2013 sunt: prevenirea delincvenței juvenile și a victimizării minorilor, prevenirea infracțiunilor comise cu violență, care se realizează pe două paliere, prevenirea tâlhăriilor pentru mediul urban și prevenirea actelor de mită în zona rurală, și prevenirea furturilor, o prioritate permanentă mai ales pentru că furtul este o infracțiune cu ponderea cea mai mare în statisticile infracționale”.

Polițiștii din structurile de analiză și prevenire a criminalității, polițiștii de proximitate și polițiștii rutieri vor organiza întâlniri cu elevi, părinți, profesori, bătrâni, femei, administratori de societăți comerciale și de imobile, reprezentanți ai comunităților multiculturale și factori poștali. Acestea vor constitui baza unor dezbateri despre delicvența juvenilă, violența în școli, victimizarea minorilor, violența intrafamilială, criminalitatea în mediul rural, consumul de droguri sau siguranța rutieră.

Din programul campaniei „Săptămâna Prevenirii Criminalității”

Marți, 1 octombrie, polițiștii se vor deplasa, împreună cu Agenția Națională Antidrog, în Comuna Țibănești unde vor participa la ședințe cu elevii și cadrele didactice ale Colegiului Tehnologic „P.P. Carp”. În această comună îi vor instrui pe administratorii și angajații unităților de alimentație publică cu privire la comercializarea băuturilor alcoolice. De asemenea, elevii și profesorii de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” Iași vor participa la o dezbatere pe linia prevenirii violenței în mediul școlar.

Miercuri, 2 octombrie, va fi organizată, alături de Asociația Salvați Copiii Iași, o activitate de prezentare a Școlii Mobile la școala Generală cu clasele I –VIII Ciurea. „Pe lângă prezentarea proiectului, care își dorește să lupte împotriva abandonului școlar, vom avea și activități de informare a copiilor, în principal a aspectelor de siguranță personală și educație rutieră”, a adăugat comisar Mădălin Țăranu, din Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii al Inspectoratului de Poliție Județean Iași. La Biblioteca „Gh. Asachi” din Iași va avea loc dezbaterea „Corectitudine și Atitudine”, la care vor participa elevi și profesori de la Școala Gimnazială „Ion Neculce” Iași și Colegiul Tehnic „Gheorghe Mârzescu”. Cu această ocazie vor fi decernate premiile pentru concursul de desen și eseu „Polițist pentru o zi”, derulat de bibliotecă în perioada 20-30 septembrie.

În colaborare cu Asociația Alternative Sociale Iași, se va desfășura o înâlnire cu elevii Școlii Generale „I. Simionescu” Iași pe linia prevenirii delincvenței juvenile, în cadrul proiectului „Sprijin pentru copiii afectați de migrație în școlile din orașul Iași”.

Joi, 3 octombrie, va avea loc o activitate educativ-preventivă de prevenire a delincvenței juvenile organizată în parteneriat cu Școala „George Călinescu” și Colegiul Tehnic „M. Sturdza”. Biblioteca „Gh. Asachi” va organiza o dezbatere publică, „Siguranța mea contează”, la care vor participa elevi ai Liceului pedagogic Iași și Colegiului Tehnic „Gh. Asachi”.

Vineri, 4 octombrie, campania se încheie cu manifestări pe linia prevenirii victimizării minorilor și educației rutiere cu elevii Școlilor Generale „Alexandru Vlahuță”, „Ionel Teodoreanu” și Nicolae Iorga” Iași. De asemenea, va avea loc și o ultimă dezbatere publică organizată în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Gh. Aasachi” Iași, sub deviza „Seniorii și siguranța persoanlă”, la care vor participa beneficiarii Centrului Multicultural.

„Biblioteca nu prinde hoți, dar nici nu mai este un loc unde lumea se duce să împrumute o carte. Biblioteca vrea să devină, ca orice bibliotecă publică  modernă, un centru al informației, un centru de informare și educare a întregii comunități. Trebuie să difuzeze informații care să îmbunătățească viața oamenilor. Informația poate fi o carte, poate fi un link pentru un site care conține informații necesare unei persoane, poate fi un atelier de nutriție, poate fi un curs în limba coreeană sau o dezbatere despre prevenirea infracțională”, a declarat Diana Gheorghieș, șeful serviciului Programe, Proiecte culturale și PR din cadrul Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași.

Totodată, vor fi organizate campanii stradale de informare în Pașcani, Târgu Frumos, Hârlău, Podu Iloaiei,  în cadrul cărora vor fi distribuite pliante cu recomandări preventive tematice.

Poliția Română desfășoară din 2006 campania „Săptămâna Prevenirii Criminalității” la nivel național.

 
 

 

Probe de foc pentru elevii din judeţul Iaşi

Luna decembrie îi întâmpină pe liceenii din judeţul Iaşi cu simularea examenului de bacalaureat şi a evaluării naţionale. La probele examenului de bacalaureat organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi s-au în...
de
 

 
 

Funda umană a împlinit zece ani

Elevi, studenţi, cadre didactice şi specialişti au participat miercuri 2 decembrie, la Gala ,,10 ani de solidaritate”. Evenimentul a fost organizat de Fundaţia ,,Alături de voi”, pentru a rememora momentele deosebite �...
de
 

 
 

Maraton poetic în şcoli

Muzeul Kogâlniceanu din Iaşi este un reper cultural de neocolit, un spaţiu care concentrează fervoarea elitei culturale ieşene. Această oază a trecutului ieşean a găzduit joi, 19 noiembrie, o nouă etapă a programului...
de
 

 

 

Se caută operatori de calcul

Autoritatea Electorală Permanentă demarează campania de recrutare a operatorilor de calculator ai secțiilor de votare. Acest proces se face în baza normelor metodologice privind funcționarea Sistemului informatic de monit...
de
 

 
 

Cursuri de educaţie rutieră, în şcolile ieşene

Poliţia Locală predă elevilor cursuri de educaţie rutieră şi circulaţie pe drumurile publice. Între poliţia locală şi 40 de şcoli din Iaşi au fost încheiate protocoale de colaborare. Agenţii locali realizează ac...
de
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi