Înmulțirea trandafirilor, cu ajutorul butașilor este uşoară…secretul reuşitei… sunt cartofii! Înainte de plantarea butașilor, împinge capătul de jos al butaşului într-un cartof obişnuit. Cartoful păstrează umezeala constantă în jurul butașilor, până ce aceştia dezvoltă rădăcini.
Pasul 1
Cautati in gradina voastra un loc mai ferit, care este cat mai umbros, pe toata perioada zilei. Sapati un șanț sau o groapa, adanca de aproximativ 15 cm. In groapa puneti nisip fin aproximativ 5-6 cm.
Pasul 2
Se alege o tulpină de la un trandafir – de grosimea unui creion – pe care doriți să o înmulţiţi. Lemnul trebuie să fie cât mai drept (nu îndoit), maturizat (se spune că un butaş de trandafir este maturizat în momentul în care se poate rupe un spin de pe tulpină fără a se desprinde coaja sau să se rupă spinul) și tulpina aleasă să fie cât mai tânără(recomandat ar fi să fie crescută în anul respectiv).
Pasul 3
Butaşul trebuie să aibă lungimea de aproximativ 23 cm. Tăietura de la bază se face chiar sub un mugur (foarte important… viitoarea rădăcină a plantei se va forma din acel mugur de la bază). Apoi se îndepărtează frunzele și spini din jumătatea de jos. Se pot lăsa două frunze în partea de sus.
Pasul 4
Se introduce butaşul împreună cu cartoful în groapa anterior amenajată şi se urmăreşte ca viitoarea plantă să fie acoperită cu pământ doar de două-treimi, asigurându-vă că baza, care este în acest caz cartoful, este bine îngropată în nisipul fin. Nisipul din jurul cartofului, trebuie presat cu grijă pentru a nu lăsa goluri de aer pe lângă acesta. La nivelul solului butaşul trebuie să rămână descoperit aproximativ 12-15cm.
Pasul 5
Peste nisip se pune pământ special pentru flori sau pământ cât mai „gras” de culoare neagra, bogat în nutrienţi, eventual dacă aveţi la îndemână pământ amestecat cu gunoi de la animale. Se lucrează cu grijă la această etapă pentru a nu deteriora butașii. Păstrați umed pământul din jurul butaşilor, pe tot parcursul verii. Deja în noiembrie veţi avea butaşi cu rădăcină care să fie gata pentru transplantare.
Sursa: Facebook