Interviurile Info Apollonia

iulie 18, 2018
 

Argintul de la Balcaniada de Informatică a ajuns la Iaşi

Mai multe articole de »
Postat de: Laura Romila
Etichete:

Un elev de la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Mosil” din Iaşi a obţinut argintul la Balcaniada de Informatică.  Pentru a ajunge la o astfel de performanţă, Denis Banu a renunţat la pasiunea vieţii sale, scrima. Chiar dacă este curtat de facultăţi de renume din străinătate, Denis a ales să urmeze cursurile Facultăţii de Informatică din Iaşi. Denis se pregăteşte pentru un alt concurs care va avea loc în septembrie.

După opt ani de muncă, Denis Banu s-a întors acasă cu ultima medalie câştigată din viaţa sa de elev, argintul la Balcaniada de Informatică.

“Am fost la Balcaniadă la Timişoara. Am avut două zile de concurs. În prima zi am avut un rezultat un pic mai slab, din punctul meu de vedere, deşi eu în concurs ştiam ce am făcut, ştiam rezultatul meu, dar nu ştiam rezultatul celorlalţi.

Comparând cu ceilalţi ani aveam un rezultat destul de mic. După ce am văzut rezultatele celorlalţi am văzut că sunt destul de sus în clasament. Au fost probleme mai grele în acea zi. A doua zi mi-am revenit şi am făcut mult mai bine, şi am putut să urc pe un loc de pe care am putut să iau argintul.

Pentru mine orice medalie la balcaniadă ar fi însemnat foarte mult, pentru că de mulţi ani muncesc să iau o medalie la Balcaniadă. Faptul că am luat argint este mult mai frumos pentru mine”, ne-a declarat Denis Banu, elevul care a primit argintul la Balcaniada de Informatică.

Pasiunea pentru informatică a fost descoperită în clasa a -V-a. Pe atunci Denis nu ştia prea bine ce înseamnă acest domeniu. A început să îi placă abia după ce a descoperit că se pricepe la aşa ceva iar profesorii i-au propus să participe la concursuri.

“Cred că cel mai important este să-ţi placă ceea ce faci. Cu timpul, dacă rămâi consecvent, ajungi din ce în ce mai bun. Pentru mine informatica de la început a fost o distracţie, pentru că îmi plăcea să fac programe, să văd că calculatorul face ceea ce îi spun eu. După aceea, descoperind probleme din ce în ce mai interesante mi-a placut din ce în ce mai tare. Nu cred că pot să o iau informatica ca pentru o muncă”, ne-a declarat Denis Banu.

Nu doar informatica reprezintă o pasiune pentru olimpicul de la Balcaniada de Informatică, ci şi sportul de performanţă.

“La început, în gimnaziu, eu făceam şi scrimă. Voiam să fac chiar de performanţă. Cred că prin clasa a VII-a, a VIII-a, am început să nu mai am timp de antrenamente. Până la urmă a trebuit să renunţ la scrimă, pentru că nu puteam să le fac pe ambele. A trebuit să rămân doar cu informatica. Acum mai cânt din când în când la pian, dar destul de rar, a declarat Denis Banu.

Deşi a avut posibilitatea de a studia în străinătate, Denis a ales să rămână la Iaşi.

“Mai departe  vreau să ajung la facultatea de Informatică. M-am gândit mult la ce facultate să mă duc. La început m-am gândit să studiez în străinătate. Am fost şi am vizitat câteva facultăţi, am luat în calclul toate avantajele şi dezavantajele, aşa că am decis să rămân la Iaşi la Informatică. Am ales să rămân la Iaşi pentru că şi aici am şi familia care mă poate susţine în orice moment. Dacă aş fi fost plecat poate era mai greu: trebuia să îmi fac mâncare, să mă întreţin singur. Dacă eram plecat era şi o parte financiară, pentru că trebuia să plătesc facultatea”, a declarat Denis Banu.

Cei care l-au susţinut şi îl susţin mereu sunt, bineînţeles, părinţii. Dar şi prietenii, precum şi şcoala la care a învăţat până în luna iunie.

Am foarte mulţi colegi cu care mă înţeleg foarte bine. Poate dacă nu aş fi avut atâţia prieteni nu aş fi reuşit să ajung aici. Eu am prieteni care au aceleaşi pasiuni ca şi mine şi discutăm tot timpul despre probleme de informatică. Probabil şi cu ajutorul lor am devenit aşa de bun.  În general, participam la olimpiade la toate fazele. Am fost susţinut de şcoală. Dacă  nu reuşeam să ajung la una dintre competiţii mă susţinea şcoala”, ne-a declarat Denis Banu.

Cea care i-a fost mereu alături a fost mama.

“Sacrificii sunt. Cel puţin în perioada cât era mai mic permanent trebuia să fiu lângă el să îl ajutăm şi să-l susţinem. Făcând şi scrimă şi antrenamente trebuia să îl ducem şi să-l aducem şi la pregătire. Financiar, a trebuit să susţinem multe concursuri, de pregătire nu, dar restul da. După aceea ne-a ajutat foarte mult şcoala. A avut şi o bursă de la Fundaţia Comunitară. Şi a contat foarte mult că putea să meragă la concursuri şi putea să îşi cumpere ceea ce avea nevoie în informatică.  Nu e greu să fii părintele unui astfel de copil. Dar nici uşor. După orice sacrificiu părinţii îţi spun ce copil minunat ai, deja uiţi de toate. Până în clasa a IV-a ştiam că e un copil mediu şi apoi am descoperit că poate fi genial dacă vrea şi munceşte”, ne-a declarat Corina Banu, mama elevului olimpic.

Mulţumirea mamei dar şi a profesorilor a fost cu atât mai mare cu cât băiatul s-a implicat în transmiterea cunoştinţelor către colegii mai mici care împărţeau aceeaşi pasiune ca şi el: informatica.

“Să antrenezi copii precum este Denis Banu nu e deloc uşor. Este o provocare foarte mare, în contextul în care diferenţa de capacitate, de dorinţă, efort, capacitate de muncă faţă de ceilalţi copii care acum sunt obişnuiţi dar vor ajunge la fel de valoroşi. Copiii cei mici care vin la noi în clasa a V-a îl ştiu pe Denis. Nu poţi să întrebi un copil de clasa a V-a şi să nu îţi spună cine e Denis, cine sunt colegii lui Denis, cine e echipa care participă mereu la olimpiade. Să-l am în clasă pe Denis Banu a fost pentru mine o bucurie, o onoare, o emoţie totală şi extraordinară. Pentru fiecare rezultat al lui m-am bucurat atât eu cât şi toţi colegii mei de informatică, profesorii cu toţi ne-am implicat în susţinerea lui Denis. De câte ori a avut nevoie am încercat să îi oferim tot ceea ce am crezut noi că l-ar face să progreseze.  Ne bucurăm pentru ce a făcut. El este de fapt un nume în informatica din liceul nostru, în informatica din oraşul nostru, din ţara noastră şi, iată, după cum se vede, este un nume şi la nivel internaţional”, ne-a declarat Mirela Ţibu, profesoara lui Denis Banu.

Denis Banu dar şi alţi prieteni şi colegi de clasă sunt prezenţi nu doar la concursuri şi olimpiade ci şi în mediul academic, încă de când era în clasa a IX-a. De atunci copiii au început să fie antrenaţi de Paul Diac, el însuşi un nume de referinţă în domeniul Informaticii pe plan naţional şi mondial.

“Ne bucurăm să lucrăm cu astfel de elevi. Când m-am întors în ţară am început să coordonez echipele de studenţi pentru pregătirea pentru concursuri de algoritmică şi programare. Includerea elevilor a fost un lucru foarte natural pentru că au un nivel foarte apropiat de cel al studenţilor. Cred că 99% din olimpicii la informatică fac acest lucru, dar o mică parte dintre ei se întorc, aşa cum am făcut şi eu. Sper ca aşa să facă şi Denis”, a spus Paul Diac.

Deşi este vară şi Denis ar putea să se bucure de vacanţă, nu este aşa. El se pregăteşte intens pentru olimpiada studenţilor de la Informatică, care va avea loc în luna septembrie.

Autor articol: ANDREI SANDRINO IRIMIA

Foto: ANDREI SANDRINO IRIMIA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





 
 

 

Zbor direct Iași-Londra Heathrow, cu Blue Air, începând din luna mai

Aeroportul Iași și compania Blue Air anunță deschiderea noii rutei directe Iași-Londra, Aeroportul Heathrow, în data de 18 mai 2021. Zborul Iași-Heathow (și retur) va avea trei frecvențe pe săptămână: marți, joi �...
de Laura Romila
 

 
 

177 DE CAZURI NOI DE CORONAVIRUS IN JUD. IASI

Conform datelor oferite de Institutul Naţional de Sănătate Publică, până astăzi, 21 martie 2021, pe teritoriul judeţului Iaşi au fost confirmate 36703 cazuri cu persoane infectate cu Covid-19 (cu 177 de cazuri în plu...
de Laura Romila
 

 
 

AFACERE DE NIŞĂ

Afacerile de success din vestul Europei au intrat şi pe piaţa ieşeană. Doi antreprenori au deschis spălătătorii cu autoservire în care oamenii işi pot curaţ  hainele, păturile şi pilotele.  Ideea a prins repede ia...
de Laura Romila
 

 

 

CASE HOBBIT LA DOBRENI

Afacere de nişă unică în zona Moldovei. O tânără familie din comuna Dobreni, jud. Neamţ  a construit şase căsute hobbit. Locuinţele din lemn şi lut atrag ca un magnet turişti din toată ţara. Vizitatorii spun că...
de Laura Romila
 

 
 

Prima cursă de linie din Iași spre Dublin

Este vorba despre două zboruri pe săptămână (luni și joi) spre capitala Irlandei – Dublin. Noua rută va fi operată începând cu data de 26 aprilie 2021, cu o aeronavă de tip Airbus A-320. Prețurile pentru un segmen...
de Laura Romila
 

 




 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi