Educatie

noiembrie 8, 2013
 

Elevii de la Colegiul „Emil Racoviță” simulează o serie de întâlniri din cadrul ONU

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , , , ,

În perioada 15-17 noiembrie, Colegiul Naţional  „Emil Racoviţă” din Iaşi va fi gazda celei de-a cincea ediții a Conferinţei Naţionale Model United Nations. Deschiderea oficială va avea loc vineri, 15 noiembrie, de la ora 11.00,  în sala de festivităţi a Colegiului Naţional „Emil Racoviţă”. Dezbaterile vor avea loc în limba engleză.

Pe parcursul acestor zile se vor ţine două feluri de dezbateri. În prima zi, fiecare delegat va susţine, în cadrul propriului comitet, un discurs introductiv, în care va rezuma poziţia ţării sale faţă de cele trei subiecte ce vor fi abordate, lucru care va fi urmat de un timp de dezbatere informală, în care delegaţii vor forma alianţe. Cea de-a doua zi va fi cea în care se va decide, în urma dezbaterilor formale, ce soluții vor continua să fie discutate în ultima zi. În cele din urmă, delegaţii celor patru comitete se vor întâlni şi dezbate împreună care dintre rezoluţiile rămase răspunde cel mai bine problemelor prezente, şi este şi uşor de implementat.

Fiecare delegat trebuie să aparţină uneia dintre cele patru comitete: Drepturile Omului, Mediu, Politic şi Economico-Social. În cadrul fiecarui comitet vor fi dezbătute  trei teme, după cum urmează: „Pericole asupra mediului generate de  proliferarea nucleară”, „Dezvoltarea agriculturii şi siguranţa alimentară” și „Extragerea gazelor de şist” în comitetul de mediu, „Influenţa corporaţiilor asupra guvernelor ţărilor membre O.N.U.”,  „Evaziunea fiscală a marilor companii în contextul economiei mondiale” și „Restricţionarea folosirii armelor” în comitetul economico-social, „Problema kurdă”, „Crima organizată transnaţională” și „Egiptul – încotro?” în comitetul politic și „Confidenţialitatea comunicaţiilor”, „Refugiaţii politici” și „Dreptul la apă potabilă şi igienă” în comitetul de drepturi ale omului.

Pentru a deveni un bun delegat, pe lângă documentare, un elev trebuie să fie convingător şi să coopereze cu delegaţii.

Pe lângă cele patru comitete va mai exista şi un Corp de Presă, care se va ocupa de  redactarea unui ziarului  IasiMUN Observer, ce va apărea în trei zile ale conferinţei.

Evenimentul se va încheia duminică, 17 noiembrie, cu o ceremonie în cadrul căreia se vor acorda diplomele pentru cei mai buni delegaţi.

Conferința Națională IaşiMUN a fost organizată prima dată în anul 2009 de către elevii  Colegiului Naţional „Emil Racoviţă”, îndrumaţi de voluntarul Corpului Păcii David Pi şi de  prof. Victoria Sechelea.

Model United Nations reprezintă o simulare academică a unei întâlniri din cadrul ONU,  cu scopul de a forma tinerii şi de a-i educa în privinţa drepturilor şi responsabilităţilor lor ca cetăţeni, dar şi a evenimentelor globale, comunicării şi diplomaţiei. În cadrul acestor conferinţe participanţii îşi asumă rolul unor diplomaţi care au datoria de a se documenta temeinic  despre ţara pe care o reprezintă, de a investiga probleme internaţionale, dezbate şi propune soluţii viabile pentru problemele lumii contemporane. Pentru a deveni un bun delegat, pe langă documentare, un elev trebuie să fie convingător şi să coopereze cu alti delegaţi.

De asemenea, prin participarea la această conferinţă delegaţii îşi vor îmbunătăţi  capacitatea de a analiza, asculta, negocia și structura ideile într-o anumita formă de prezentare, numită rezoluţie.

Autor: Anca TRANDAFIR, reporter Info APOLLONIA

 
 

 

Iranul testează rachete

Iranul a testat o nouă rachetă balistică cu rază medie de acţiune luna trecută, încălcând două rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU. Testul a avut loc pe 21 noiembrie, lângă Chabahar, un oraş-port irania...
de
 

 
 

Probe de foc pentru elevii din judeţul Iaşi

Luna decembrie îi întâmpină pe liceenii din judeţul Iaşi cu simularea examenului de bacalaureat şi a evaluării naţionale. La probele examenului de bacalaureat organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi s-au în...
de
 

 
 

Funda umană a împlinit zece ani

Elevi, studenţi, cadre didactice şi specialişti au participat miercuri 2 decembrie, la Gala ,,10 ani de solidaritate”. Evenimentul a fost organizat de Fundaţia ,,Alături de voi”, pentru a rememora momentele deosebite �...
de
 

 

 

Maraton poetic în şcoli

Muzeul Kogâlniceanu din Iaşi este un reper cultural de neocolit, un spaţiu care concentrează fervoarea elitei culturale ieşene. Această oază a trecutului ieşean a găzduit joi, 19 noiembrie, o nouă etapă a programului...
de
 

 
 

Cursuri de educaţie rutieră, în şcolile ieşene

Poliţia Locală predă elevilor cursuri de educaţie rutieră şi circulaţie pe drumurile publice. Între poliţia locală şi 40 de şcoli din Iaşi au fost încheiate protocoale de colaborare. Agenţii locali realizează ac...
de
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi