Cultura

decembrie 5, 2013
 

Un singur Călin Ciobotari şi două cărţi, la Teatru FiX

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , , ,

În seara aceasta, de 5 decembrie, teatru FiX a fost gazda unui eveniment distins, o dublă lansare de carte a criticului de teatru Călin Ciobotari. Este vorba de o carte de interviuri cu 13 regizori, gen în care autorul este deja un specialist, „Regizorul, acest…” şi de volumul „Semne de scenă. Iaşul teatral (2011-2013)”, de publicistică teatrală.

La lansare au fost invitaţi oficial să vorbească Oltiţa Cîntec, Ioana Petcu şi Bogdan Ulmu, dar au luat cuvântul de asemenea Liviu Antonesei şi actorul Petru Ciubotaru. În jur de 100 de persoane, oameni de teatru, prieteni ai autorului, jurnalişti au fost prezenţi în sală şi au cerut la sfârşit autografe.

Criticul de teatru Oltiţa Cîntec a subliniat faptul că volumele lui Călin Ciobotari sunt în primul rând utile, exprimându-şi admiraţia deopotrivă pentru acest autor care a dovedit că e şi un teatrolog cu toate calităţile jurnalistului de investigaţie.

„Călin are talent, pregătire, curaj şi îndrăzneala propriilor opinii. Căci, personal, nici nu cred în criticii de teatru prea populari”, a spus Oltiţa Cîntec.

Ioana Petcu crede că autorul celor două volume, cel puţin în lumea teatrală, nu mai are nevoie de nici un fel de prezentare: „Aceste semne de scenă mi s-au părut nişte documente de real folos, care descriu o faţetă a lui Călin Ciobotari. Cu siguranţă le voi trece în literatura bibliografică a studenţilor mei”.

Din perspectiva regizorului, prins şi el în volumul de interviuri, Bogdan Ulmu a făcut elogiul celui care chiar ştie să întrebe, „uneori cu mare tupeu”, precizând că din toate interviurile acordate, în jur de 200, dialogurile cu Ciobotari au fost cele mai reuşite. De asemenea, a lăudat talentul autorului de a realiza cronici, fie şi de un singur rând, calitatea sa aşadar de a esenţializa discursul.

Autorul a accentuat o calitate a sa, care se întrevede în ceea ce scrie, sinceritatea.  „Arta aceasta a scrierii de cronici din România s-a perimat foarte mult. A fi cronicar de teatru nu mai e o meserie, dar poate fi o pasiune. Şi am o senzaţie foarte frumoasă când primesc un feedback pozitiv”, spune Ciobotari. Dacă volumul de cronici e calificat a fi „o mărturie”, cartea de interviuri e justificată astfel: „Mă fascinează meseria de regizor. Pentru că reprezintă nucleul dur al artei spectacolului. Cred foarte mult în ideea de dialog. Pentru că, iarăşi, interviul nu e astăzi într-o condiţie excelentă. Şi încerc să fac la Iaşi o formă de constantă din el. Doresc mereu să fac interviuri curate, fără formalităţi, fără nimic regizat”, a completat autorul.

Călin Ciobotari este cu siguranţă un nume bine cunoscut în mediul cultural şi jurnalistic ieşean, dar nu numai. Absolvent al Facultăţii de Filosofie  de la Iaşi şi al unui master în filosofie, absolvent şi de Arte, doctorand actualmente în Teatrologie, jurnalist cultural şi de investigaţie, critic de teatru, prozator, autor de piese de teatru, Călin Ciobotari reuşeşte să atragă atenţia prin calitatea scrisului, prin opiniile sale bine argumentate şi prin sinceritatea pe care o practică în tot ceea ce face.

 

Picture 038Picture 041Picture 039

 
 

 

Victorie categorică în Copou

CSMS Iași a reușit o partidă perfectă împotriva formației CSU Craiova, în etapa a V-a din play-out-ul Ligii 1, în fața a 10.000 de ieșeni care au umplut stadionul „Emil Alexandrescu” din Copou. CSMS a câștigat c...
de
 

 
 

La un meci de play-off

CSMS Iași va juca în ultima etapă din sezonul regulat un meci capital pentru accederea în play-off-ul Ligii I. Trupa lui Nicolo Napoli se va duela mâine, în deplasare, cu formația Steaua București. Înaintea acestui mec...
de
 

 
 

Chirica a mai reglementat nişte intersecţii

Municipalitatea a anunţat noi reglementări de fluidizare a traficului din Iaşi prin autorizarea priorităţii de dreapta sau afişarea de verde intermitent pentru patru mari intersecţii din Iaşi. Proiectul „Sistemul de M...
de
 

 

 

Crucea Roşie a primit prima ambulanţă

La sfârşitul anului 2015, Crucea Roşie, filiala Iaşi a primit prima ambulanţă, adusă din Italia. Din 2016, această autoutilitară va fi pusă în funcţiune.Totodată, reprezentanţii Crucii Roşii speră să li amplifi...
de
 

 
 

Ajunşi la spital cu arsuri grave

Tot mai multe cazuri disperate ajung zilnic la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul ,,Sf. Spiridon” Iaşi. Doi bărbaţi din judeţul Suceava au fost transportaţi în stare gravă la spital, după ce au suferit a...
de
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi