Cultura

mai 14, 2013
 

Gala UNITER, ediţia XXI, s-a desfăşurat aseară la Iaşi!

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , ,

În impresionanta sală, recent renovată, a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri”, aseară, a avut loc cea de-a XXI-a ediţie a Galei UNITER, evenimentul care reuneşte toată lumea bună a teatrului românesc şi premiază cele mai valoroase talente şi prestaţii din anul anterior.

Amfitrionul evenimentului care prin desfăşurarea lui la Iaşi ajută oraşul în câştigarea titlului de Capitală Culturală Europeană, a fost Ion Caramitru. „Mă bucur că ne-am putut organiza aşa cum se organizează Premiile Oscar”, a declarat în deschidere actorul. Acesta a chemat în scenă, rând pe rând, câştigătorii fiecărei categorii, mulţi dintre ei însă absenţi de la premiere.

Astfel, premiul pentru Debut a fost luat de actriţa Silvia Torok. Despre nominalizarea la Gala Premiilor UNITER, Silvia Török declara: „O neaşteptată mare bucurie că acest rol, atât de drag mie, să aibă rezonanţă pentru aşa multă lume”. La premiere, a rămas fără cuvinte.

Premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic a fost câştigat de Ilinca Stihi, cea care a realizat regia şi scenariul spectacolului „Suzana”.

Premiul pentru întreaga activitate, Scenografie a fost al Marfei Axenti, Regie, Alexandru Colpacci, Actriţă, Leni Pinţea Homeag, Actor, Matei Alexandru, Critică şi Istorie Teatrală, Constantin Paiu.

De asemenea, au fost acordate câteva premii speciale. Unul pentru Teatrul de păpuşi şi marionete, care a revenit lui Liviu Berehoi,  unul pentru Muzică de teatru, care s-a dus la tânărul Tibor Cari, şi altul Pentru o viaţă dedicată poeziei adevărate, luat de Tudor Gheorghe, care a declarat: „Mulţumesc Domnului că m-a binecuvântat cu singularitate. Premiul din această seară vine după 43 de ani de când am luat primul premiu UNITER”.

Cea mai bună scenografie a fost cea a lui Helmut Sturmer, a spectacolului „Două loturi”. Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar s-a dus la Andras Hathazi. Cea mai bună actriţă în rol secundar a fost în 2012 Eniko Gyorgyjakab. Premiul pentru cea mai bună piesă românească a anului a fost acordat lui Liviu Lucaci pentru „Nostalgicii călători”.

Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal a revenit lui George Costin. Cel pentru critică de teatru, lui Octavian Saiu. Cea mai bună actriţă în rol principal a fost Imola Kezdi. Premiul pentru cea mai bună regie a fost dat lui Alexandru Dabija, iar cel mai bun spectacol a fost „Călătoriile lui Gulliver”.

Seara a cuprins şi decernarea unor premii distincte. Unul a fost oferit de British Council actorului Mihai Mălaimare. Apoi, s-a acordat un Premiu de Excelenţă Teatrului Naţional din Bucureşti pentru modul în care a conceput şi organizat Anul Caragiale în 2012. Şi o premieră, anul acesta s-a acordat şi Premiul Preşedintelui, revenit poetului Emil Brumaru.

Momentele artistice de înaltă clasă au fost asigurate de Formaţia Trigon din Republica Moldova, Fanfara de la Chietriş, Simona Titianu, care a interpretat coloana sonoră a filmului „La vita e bella” şi de Adrian Naidin, care a cântat trei piese la violoncel şi voce.

Seara s-a desfăşurat în prezenţa unei săli arhipline, în jur de 700 de oameni, nominalizaţi, ca Tudor Gheorghe, Mihai Mălaimare, Radu Afrim, Marius Manole, Oltiţa Cîntec, Ofelia Popii, actori din Iaşi sau de prin alte locuri, George Mihăiţă, Medeea Marinescu, Anamaria Marinca, Dionisie Vitcu etc., iubitori de teatru, jurnalişti şi reprezentanţi ai Consiliului judeţean şi Primăriei Iaşi.

 

Galerie foto Info Apollonia:

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

Victorie categorică în Copou

CSMS Iași a reușit o partidă perfectă împotriva formației CSU Craiova, în etapa a V-a din play-out-ul Ligii 1, în fața a 10.000 de ieșeni care au umplut stadionul „Emil Alexandrescu” din Copou. CSMS a câștigat c...
de
 

 
 

La un meci de play-off

CSMS Iași va juca în ultima etapă din sezonul regulat un meci capital pentru accederea în play-off-ul Ligii I. Trupa lui Nicolo Napoli se va duela mâine, în deplasare, cu formația Steaua București. Înaintea acestui mec...
de
 

 
 

Chirica a mai reglementat nişte intersecţii

Municipalitatea a anunţat noi reglementări de fluidizare a traficului din Iaşi prin autorizarea priorităţii de dreapta sau afişarea de verde intermitent pentru patru mari intersecţii din Iaşi. Proiectul „Sistemul de M...
de
 

 

 

Crucea Roşie a primit prima ambulanţă

La sfârşitul anului 2015, Crucea Roşie, filiala Iaşi a primit prima ambulanţă, adusă din Italia. Din 2016, această autoutilitară va fi pusă în funcţiune.Totodată, reprezentanţii Crucii Roşii speră să li amplifi...
de
 

 
 

Ajunşi la spital cu arsuri grave

Tot mai multe cazuri disperate ajung zilnic la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul ,,Sf. Spiridon” Iaşi. Doi bărbaţi din judeţul Suceava au fost transportaţi în stare gravă la spital, după ce au suferit a...
de
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi