Cultura

mai 13, 2013
 

Clasic 300 – Spectacol unic în Capitala Moldovei cu invitaţi speciali, compoziţii muzicale celebre şi lumini

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , ,

Aflat la a II-a ediţie, spectacolul „Clasic 300” va aduce în faţa spectatorilor, într-un regal de muzică şi lumină, un spectacol de neuitat pregătit de Orchestra Filarmonicii Moldova Iași și Orchestra Operei Naționale Române Iași.

Mari nume ale vieţii artistice contemporane, precum îndrăgita  mezzo-soprană Viorica Cortez, soprana de renume internaţional Elena Moşuc, vestitul tenor Călin Bretescu şi reputatul violonist Remus Azoiţei vor fi prezente pe scena amplasată în inima oraşului în seara de 22 iunie.

Numită de Sergio Segalini “Diva assoluta” şi “Carmen a secolului” de critica franceză, Viorica Cortez a devenit o prezenţă permanență în teatre lirice ca Metropolitan Opera din New York, Teatro alla Scala din Milano, Teatrul Capitol din Toulouse, Teatro San Carlo din Napoli, Gran Teatre del Liceo din Barcelona, Staatsoper din Viena și Opéra Garnier din Paris. Vocea inconfundabilă, temperamentul scenic, vastitatea repertoriului de operă și vocal-simfonic conturează cariera unică a mezzo-sopranei Viorica Cortez, desfășurată pe toate marile scene ale lumii.

Elena Moşuc este prima soprană din estul Europei care a primit premiul internaţional “Siola d’oro” pentru vocea sa. Glasul plin, rotund şi cald, cu supracute şi coloratură de o limpezime şi siguranţă uimitoare, firescul cu care îşi conturează personajele, trăirea intensă şi caracterul expresiv impresionează adesea spectatorii până la lacrimi. “Rândunica de aur a muzicii româneşti”, Elena Moşuc este actualmente unul dintre numele strălucitoare ale liricii internaţionale.

Violonistul Remus Azoiţei a debutat la 8 ani cu orchestra simfonică din oraşul său natal, Galaţi. După ce în 1995 a absolvit Conservatorul din Bucureşti, de-a lungul timpului a concertat în săli prestigioase şi a fost solistul unor ansambluri renumite din străinătate. Laureat al concursurilor internaţionale de la Bucureşti, Milano, Weimar, Tokyo şi Auckland, Remus Azoiţei a înregistrat in anul 2001 concertul de vioară de Ceaikovski alături de Orchestra Naţională Radio sub bagheta lui Horia Andreescu, înregistrare ce a intrat în Fonoteca de Aur a Radiodifuziunii Române. În prezent, renumitul violonist îşi susţine spectacolele cu o valoroasă vioară Niccolo Gagliano realizată în anul 1753, care aparţine colecţiei Academiei Regale de Muzică din Londra.

Călin Brătescu, important tenor român, are o remarcabilă carieră în lumea operei, interpretând numeroase roluri celebre. Stagiunea 2011-2012 a fost pentru Brătescu plină de viaţă, deschizându-se cu opera La Gioconda la Opera Naţională Română din Timişoara, unde l-a interpretat pe Enzo alături de Marianne Cornetti. Tenorul Călin Brătescu a absolvit Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi. În anul 2004, a câştigat Marele Premiu la Competiţia Internaţională Città di Alcamo iar în anul 2006, a fost finalist în Competiţia Francesco Viňas din Barcelona.

Spectacolul de gală „Clasic 300” devine astfel, unica oportunitate de a-i asculta pe marii artişti într-un concert de muzică clasică în aer liber la Iași.

“Clasic 300″ în ediția anterioară

Premiera concertului „Clasic 300” a avut loc pe data de 2 iunie 2012 și a fost organizat cu scopul de a lansa FIE 2013 și de a facilita o primă întâlnire între mediul de afaceri, cel cultural-artistic și comunitatea universitară. Cu alte cuvinte, “Clasic 300″ reprezintă liantul care stă la baza conceptului FIE.

Peste 2.500 de invitați au participat atunci la spectacolul clasic  organizat cu participarea Filarmonicii de Stat „Moldova” Iaşi, a Corului „Gavriil Musicescu” şi a trei invitaţi veniţi de peste hotare special pentru această ocazie: soprana Mioara Cortez, dirijorul Sabin Păutza şi violonistul Gabriel Croitoru.

Sursa:FIE 2013

 
 

 

Victorie categorică în Copou

CSMS Iași a reușit o partidă perfectă împotriva formației CSU Craiova, în etapa a V-a din play-out-ul Ligii 1, în fața a 10.000 de ieșeni care au umplut stadionul „Emil Alexandrescu” din Copou. CSMS a câștigat c...
de
 

 
 

La un meci de play-off

CSMS Iași va juca în ultima etapă din sezonul regulat un meci capital pentru accederea în play-off-ul Ligii I. Trupa lui Nicolo Napoli se va duela mâine, în deplasare, cu formația Steaua București. Înaintea acestui mec...
de
 

 
 

Chirica a mai reglementat nişte intersecţii

Municipalitatea a anunţat noi reglementări de fluidizare a traficului din Iaşi prin autorizarea priorităţii de dreapta sau afişarea de verde intermitent pentru patru mari intersecţii din Iaşi. Proiectul „Sistemul de M...
de
 

 

 

Crucea Roşie a primit prima ambulanţă

La sfârşitul anului 2015, Crucea Roşie, filiala Iaşi a primit prima ambulanţă, adusă din Italia. Din 2016, această autoutilitară va fi pusă în funcţiune.Totodată, reprezentanţii Crucii Roşii speră să li amplifi...
de
 

 
 

Ajunşi la spital cu arsuri grave

Tot mai multe cazuri disperate ajung zilnic la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul ,,Sf. Spiridon” Iaşi. Doi bărbaţi din judeţul Suceava au fost transportaţi în stare gravă la spital, după ce au suferit a...
de
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi