Cultura

octombrie 14, 2013
 

Circa 100 de voluntari fac parte din echipa FILIT

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , ,

Circa 100 de voluntari au fost selectați pentru a face parte din echipa primei ediții a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași (23-27 octombrie) — FILIT. La interviurile ce au avut loc la Muzeul Literaturii Române din Iași s-au prezentat elevi, studenți, dar și persoane cu vârste de peste 40 de ani. În vreme ce majoritatea provin din regiune, trei dintre aceștia vor veni la Iași din Barcelona (Spania), București și Cluj-Napoca special pentru a fi parte a grupelor de voluntari.

Antonia Escandelll Tur are 34 de ani și pentru un an a urmat cursuri în cadrul unui program de studiu al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, desfășurat de catedra Româno-Spaniolă a Facultății de Litere.

„Pentru mine, existența acestui festival este un motiv în plus pentru a ține legătura cu România”, spune Antonia Escandelll Tur.

Este o bună cunoscătoare a limbii române și revine în țara noastră, la Iași, special pentru FILIT. Locuiește în Barcelona și se declară uimită de numele mari care au confirmat prezența la Iași și de complexitatea evenimentelor.

Adriana Martin din București declară că iubește literatura și și-a dorit întotdeauna să participe „la un eveniment care să adune la un loc oameni pasionați de carte, ca și mine. După ce am aflat de FILIT de la televizor, am intrat pe site și am văzut că recrutează voluntari. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să-mi pun la punct CV-ul și să aplic pentru voluntariat. M-am îndrăgostit de Iași și abia aștept să mă reîntorc pentru toată perioada festivalului. Banii mei de bursă au venit la fix pentru FILIT”.

„Pentru a porni într-o călătorie de nouă ore cu CFR-ul e nevoie, într-adevăr, de motive serioase: în primul rând m-a entuziasmat ideea unui atât de ambițios festival de literatură; s-au adăugat curiozitatea de a vedea pentru prima oară Iașiul, dorința de a întâlni scriitori pe care i-aș citi și asculta iar și iar — Filip Florian, Atilla Bartis sau Andrei Kurkov—, de a trăi câteva zile în atmosfera de festival, care contaminează încet-încet oamenii și, uneori, ca la Cluj, în timpul TIFF-ului, aproape un oraș întreg”, spune Monica Moroșanu din Cluj-Napoca.

Voluntarii FILIT vor lucra în 12 echipe, ce vor avea diverse roluri: primirea și preluarea invitaților de la Aeroport sau Gară, distribuția de materiale promoționale, coordonarea logistică în licee, coordonarea transportului publicului, coordonarea evenimentelor conexe, editarea cotidianului FILIT, informarea în teren, fotografie etc.

În perioada 14-22 octombrie voluntarii vor putea fi întâlniți în centrele de informare din Iași ale FILIT, în Copou, Piața Unirii, bulevardul Ștefan cel Mare etc.

FILIT este un proiect de anvergură ce va reuni la Iaşi, în perioada 23-27 octombrie, peste 100 de scriitori străini şi români celebri, traducători, editori, critici literari, jurnalişti internaţionali şi directori de festivaluri internaţionale.

 
 

 

Se caută un slogan de succes

Suporterii echipei naționale a României pot vota sloganul tricolorilor pentru EURO 2016, dintre trei propuneri reținute, informează site-ul oficial al Federației Române de Fotbal. Cele trei variante  sunt: ”Pasiuni...
de
 

 
 

Penicilina vrea să rămână neînvinsă pe teren propriu

Echipa de volei feminin Penicilina Iași, va primi mâine, în etapa a 8-a a Diviziei A1, vizita formației SCM Universitatea Craiova. Trupa antrenată de Dan Gavril ocupă înaintea meciului poziția a 7-a a clasamentului, cu ...
de
 

 
 

Botoșănenii au revenit la antrenamente

Fotbaliștii echipei FC Botoșani s-au întors de ieri la antrenamente după ce duminică au primit liber din partea tehnicianului Cristian Pustai. Moldovenii au intrat săptămâna aceasta în linie dreaptă pentru jocul cu FC...
de
 

 

 

Probleme materiale la CSMS Iași

Echipa de fotbal CSMS Iași nu trece prin cele mai bune momente din punct de vedere financiar. Gruparea din Copou are întârzieri salariale către fotbaliști, situație destul de rară, deoarece clubul ieșean este recunoscut...
de
 

 
 

Trei absenți pentru meciul de astăzi

CSMS Iași va primi astăzi, în etapa a 15-a a Ligii I de fotbal, vizita formației Concordia Chiajna. Pentru acest duel, tehnicianul moldovenilor, Nicolo Napoli, nu se va putea baza pe trei dintre jucătorii importanți ai ec...
de
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi