Cultura

august 6, 2015
 

Bienala Internaţională de Gravură Contemporană ediţia I, N/E, Iaşi 2015

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , ,

Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi prin Muzeul de Artă a câştigat un proiect cultural cu finanţare de la Administraţia Fondului Cultural Naţional pentru organizarea Bienalei Internaţionale de Gravură Contemporană ediţia I, N/E, Iaşi 2015.

Evenimentul îşi propune să promoveze şi să sprijine creaţia contemporană în domeniul gravurii printre artiştii profesionişti consacraţi şi printre studenţii din anii terminali, masteranzi, absolvenţii universităţilor de profil din ţară şi străinătate. Un eveniment de acest tip poate fi o formă de lansare pentru tinerii artişti aflaţi la începutul carierei artistice, dar şi o modalitate de a se realiza conexiuni şi schimburi interculturale între artişti ce provin din alte ţări, precum şi îmbogăţirea patrimoniului muzeal cu lucrări de gravură contemporană.

Itinerarea expoziţiei bienalei la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei din Chişinău va fi oportună pentru artiştii din zonă şi de asemenea pentru artiştii expozanţi care vor fi promovaţi astfel şi în această regiune. Va fi primul eveniment de acest tip în Moldova şi urmăreşte să ofere artiştilor posibilitatea de a reinventa imaginea gravată, de a descoperi dacă aceasta a reuşit să treacă testul timpului şi să se impună ca formă de manifestare în arta contemporană.

BIGC doreşte să introducă tradiţia în actualitate şi să exprime idei contemporane prin tehnici tradiţionale. BIGC se va bucura de participarea prestigioasă a unui juriu format din specialişti din ţară şi din străinătate. Aceste relaţii deja stabilite vor fi continuate, dezvoltate şi vor fi invitaţi specialişti în domeniu şi artişti şi în ediţiile viitoare cu scopul de a facilita mobilitatea culturală, circulaţia valorilor europene şi a schimburilor interculturale. BIGC va avea ca parteneri, Universitatea de Arte ”George Enescu” Iaşi şi Muzeul Naţional de Artă al Moldovei din Chişinău – Rep. Moldova.

Proiectul se adresează tuturor categoriilor de public, datorita ofertei culturale complete (cultura, educaţie). Tinerii sunt în mod special vizaţi, deoarece BIGC le oferă posibilitatea să descopere gravura şi diversitatea ei, să se afirme. Profesioniştii din străinătate invitaţi vor face schimb de experienţă în plan profesional cu cei invitaţi din România. Lucrările prezentate în expoziţie, vor fi publicate într-un catalog de expoziţie, bilingv (româna – engleză). Va exista astfel un schimb de experienţă de nivel artistic, ştiinţific, tehnic, ca şi interuman, prin legăturile de prietenie stabilite.

Rezultatul principal va fi promovarea şi încurajarea tinerilor artişti, a artei în general, îmbogăţirea patrimoniului muzeal şi revitalizarea patrimoniului artistic contemporan de valoare la nivel naţional şi internaţional, colaborarea cu alte instituţii de specialitate, şi atragerea unui public numeros de toate vârstele către muzeu.

Expoziţia Bienala Internaţională de Gravură Contemporană ediţia I, N/E, Iaşi 2015, îşi propune să promoveze şi să sprijine creaţia contemporană în domeniul gravurii printre artiştii profesionişti consacraţi şi printre studenţii din anii terminali, masteranzi, absolvenţii universităţilor de profil din ţară şi străinătate. Artiştii vor fi invitaţi pe baza unui regulament şi în baza semnării unui formular de participare să realizeze lucrări de gravura în tehnici tradiţionale.

Lucrările vor fi livrate personal sau prin curier în perioada 7 septembrie – 18 septembrie 2015 la sediul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi – Muzeul de Artă, urmând ca în data de 28 septembrie, să se realizeze selecţia lucrărilor şi stabilirea premianţilor. Va fi realizat un catalog de expoziţie care va cuprinde toate lucrările participante. In data de 12 octombrie 2015 va avea loc vernisajul expoziţiei şi decernarea premiilor la sediul instituţiei organizatoare. Juriul, compus din critici de artă, artişti plastici şi reprezentanţi ai organizatorilor, va selecta lucrările şi va nominaliza laureaţii premiilor Bienalei.

Regulamentul si formularul de participare sunt disponibile începând  pe site-ul Complexului Muzeal Naţional „Moldova”, precum şi pe cele ale organizaţiilor partenere  şi pe paginile de socializare aferente. Rezultatele selecţiei concursului vor putea fi vizualizate pe pagina web www.muzeul-moldova.ro
Curatorii expoziţiei şi persoane de contact pentru acest eveniment vor fi muzeograf Valentina Druţu, şef al Muzeului de Arta, [email protected] şi muzeograf Mihail Voicu, [email protected].

 

Sursa: www.iasifun.ro

 
 

 

O nouă expoziţie de pictură în Iaşi

Orice iubitor de artă poate vizita până pe 31 august,  Expoziţia de pictură ,,EmiNeTo” din cadrul Galeriei de Artă Grand Hotel Traian. Autorul operelor de artă este Sabo-Bucur Marius Nicolae, absolvent  al Liceului d...
de
 

 
 

Victorie categorică în Copou

CSMS Iași a reușit o partidă perfectă împotriva formației CSU Craiova, în etapa a V-a din play-out-ul Ligii 1, în fața a 10.000 de ieșeni care au umplut stadionul „Emil Alexandrescu” din Copou. CSMS a câștigat c...
de
 

 
 

La un meci de play-off

CSMS Iași va juca în ultima etapă din sezonul regulat un meci capital pentru accederea în play-off-ul Ligii I. Trupa lui Nicolo Napoli se va duela mâine, în deplasare, cu formația Steaua București. Înaintea acestui mec...
de
 

 

 

Chirica a mai reglementat nişte intersecţii

Municipalitatea a anunţat noi reglementări de fluidizare a traficului din Iaşi prin autorizarea priorităţii de dreapta sau afişarea de verde intermitent pentru patru mari intersecţii din Iaşi. Proiectul „Sistemul de M...
de
 

 
 

Crucea Roşie a primit prima ambulanţă

La sfârşitul anului 2015, Crucea Roşie, filiala Iaşi a primit prima ambulanţă, adusă din Italia. Din 2016, această autoutilitară va fi pusă în funcţiune.Totodată, reprezentanţii Crucii Roşii speră să li amplifi...
de
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi