Cultura

octombrie 21, 2013
 

Ateneul Tătărași organizează nouă evenimente în cadrul FILIT

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , ,

Ateneul Tătărași va organiza nouă evenimente de mare anvergură în cadrul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere (FILIT) Iași, ce se va desfășura în perioada 23-27 octombrie.

În prima zi a festivalului, miercuri, 23 octombrie, de la ora 16.30, va avea loc vernisajul expoziției de fotografii și texte, „Iașii în mărturii și evocări literare”. Expoziția reuneşte fotografii ale oraşului Iaşi care surprind viaţa culturală literară, precum şi evocări, mărturii scrise, ale unor autori cu privire la orașul Iași, exemple de opere a căror acțiune a avut loc în Iași sau în care personajele sau subiectul sunt construite după personalităţi, oameni, locuri, monumente ale acestui oraş. Autorii de monografii sau romane sunt Rudolf Suţu, Aurel Leon, Ionel Teodoreanu și Ioan Dafin.

Joi, 24 octombrie, de la ora 12.00, va avea loc concursul literar „Recunoaşte autorul şi opera”, pentru școlarii claselor gimnaziale V-VI. Concursul va cuprinde două secţiuni, una de identificare a zece autori în baza surselor fotografice şi una de recunoaştere a autorului prin intermediul unor fragmente extrase din diferite opere literare româneşti.

„Acţiunea are drept scop evaluarea şi acumularea de noi cunoştinţe din domeniul literaturii. Mijloacele de testare a cunoştinţelor, dar şi de învăţare urmăresc recunoaşterea unor autori consacraţi (poeţi sau prozatori) din perioada modernă şi contemporană, precum şi identificarea autorului unor opere prin recunoaşterea unor fragmentelor alese de organizator”,  precizează Mihaela Albianu, PR Ateneul Tătărași.

De la ora 16.00, va avea loc lansarea de carte „Trei poduri peste lume. Consemnări între anii 1982 şi 2003”, scrisă de Alteța Sa Regală Principele Radu al României. Lansarea va avea loc în prezenţa ASR Principelui Radu, iar oficiile de gazdă vor fi făcute de Liviu Brătescu, directorul Ateneului. Lansarea din Iaşi continuă turneul de promovare a volumului în ţară, fiind precedată de evenimente similare notabile în Buzău, Alba Iulia, București, Arad, Timişoara.

În aceeași zi, de la ora 17.00, alături de Centrul Cultural German, Ateneul Tătărași va organiza o proiecție de film, „Ultima călătorie a lui Waller”. Filmul este opera de debut a regizorului Christian Wagner , fiind o adaptare după romanul „Die Strecke” scris de Gerhard Köpf. „Ultima călătorie a lui Waller” este povestea unui vechi operator feroviar, care își pierde locul de muncă ca urmare a închiderii liniei ferate din Allgäu. În ultima sa zi de lucru, Waller pornește într-un ultim tur de inspecție de-a lungul căii ferate. Traseul lui devine o călătorie în timp, în care retrăiește prin flashback-uri etapele vieții sale: copilăria trăită în anii ’20 , prima sa experiență ca un controlor de căi ferate, despărțirea de cel mai bun prieten al lui, care a murit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, întâlnirea cu marea sa dragoste Angelica, o iubire interzisă, dar care se stinge din viață la nașterea fiicei lor, Rosina. La finalul călătoriei, când Waller trece de ultimul tampon al căii ferate, șinele de tren rămân în urmă ca o fâșie subțire, care face trecerea spre peisajul ce îl însoțeste  pe Waller în ultima sa călătorie.

Tot joi, 24 octombrie, de la ora 18.40, va urma proiecția filmului românesc „Moromeții”, în regia Stere Gulea.

Vineri, 25 octombrie, de la ora 19.00, A.G. Billig și Fernando Mihalache vor interpreta pe scena Ateneului Tătărași o „Poveste de vară”, în regia A.G. Billig. Spectacolul de teatru este realizat în parteneriat cu Facultatea de Teatru a Universității de Arte „George Enescu” Iași, Școala de Tango Iași „Tango Desde Pasion” și Academia Show – Model & Talent Management.

Sâmbătă, 26 octombrie, de la ora 11.00, ieșenii pot participa la o sesiune de întrebări și răspunsuri alături de Daniela Zeca Buzura și Cristian Teodorescu. Evenimentul va fi moderat de Marius Chivu. De la ora 17.00, va avea loc proiecția de film documentar „Femeia cu cei cinci elefanți”, în regia lui Vadim Jendreyko. Filmul reprezintă un profil al  Svetlanei Geier, o  traducătoare preeminentă a literaturii rusești în limba germană. Cei cinci elefanți, reprezentând cele cinci romane majore ale lui Dostoievski traduse  în limba germană, se referă la proiectul ei de rămas-bun, un efort de 20 de ani, pe care l-a finalizat în 2007. Filmul înfățișează prin fragmente, amintirile protagonistei, iar imaginile de arhivă reflectă istoria lumii, căreia aceasta i-a fost martoră. Este un film care relatează despre o mare suferință, despre ajutoarele  primite,  despre oportunitățile neașteptate  și despre o dragoste devoratoare pentru limbă.

De la ora 18.40, va fi proiectat filmul „Toate pânzele sus-secretul epavei” în regia lui Mircea Mureșan.

Autor: Anca TRANDAFIR, reporter Info APOLLONIA

 
 

 

Pelerinaj, de la Iaşi la Barbizon

Simezele Galeriilor de Artă ale Ateneului Tătărași au găzduit joi seara un eveniment plastic deosebit, vernisajul expoziţiei „Pelerinajul cultural”. Expoziţia de pictură propune o parte din lucrările realizate de p...
de
 

 
 

Teatru la Ateneul Tătărași – Steaua fără nume, de Mihail Sebastian

Ateneul Tătărași invită publicul vineri, 9 octombrie 2015 și duminică, 25 octombrie 2015, de la ora 19.00, la două reprezentații ale spectacolului de teatru „Steaua fără nume”, de Mihail Sebastian, regia și versi...
de
 

 
 

Concert la Ateneul Tătărași, cu Mike Godoroja & Blue Spirit

Ateneul Tătărași vă roagă să aveți o viață frumoasă și vă invită sâmbătă, 10 octombrie 2015, de la ora 19.00, la un concert susținut de Mike Godoroja & Blue Spirit, în sala mare de la Ateneul Tătărași. ...
de
 

 

 

Tramvaiul Literaturii, la plimbare prin oraş

Astăzi, în rondul din Târgu Cucu, a avut loc prezentarea celui de-al cincilea tramvai personalizat prin pictură, „Tramvaiul Literaturii ”. Inițiat de Asociația TramClub Iaşi, în colaborare cu National Paints, regia ...
de
 

 
 

Trei zile de evenimente pentru studenţii de la UAIC

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi îşi începe anul universitar cu trei zile de evenimente dedicate studenţilor. Miercuri, 30 septembrie, va avea loc festivitatea oficială  de deschidere a anului universitar...
de
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi