Educatie

decembrie 15, 2012
 

Câștigătorii competiției mondiale pentru educație

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , ,

Imaginați-vă o țară în care profesorilor le este acordat un statut social înalt, o țară care are un adevărat cult al educației. Dacă exercițiul e prea abstract, imaginați-vă Finlanda, fiindcă ea este prima în topul țărilor cu cea mai bună educație, la nivel mondial.

Comparațiile internaționale în materie de educație sunt din ce în ce mai semnificative pentru lumea care idealizează globalizarea. Tocmai de aceea un raport precum cel elaborat de The Economist Inteligence Unit pentru compania britanică de educație Pearson are o puternică relevanță.

Iată cum se prezintă lista mondială a primelor 20 de țări cu un sistem educațional puternic și eficient, din cele 50 analizate: 1. Finlanda, 2. Coreea de Sud, 3. Hong Kong, 4. Japonia, 5. Singapore, 6. Marea Britanie, 7. Olanda, 8. Noua Zeelandă, 9. Elveția ,10.Canada,11. Irlanda, 12. Danemarca , 13.Australia, 14. Polonia ,15.Germania,16. Belgia ,17. SUA ,18. Ungaria, 19. Slovacia, 20. Rusia.

Începând cu anul 2000, când OECD a demarat Programul pentru evaluarea internaţională a elevilor, Finlanda s-a situat mereu pe primele locuri ale podiumului, în Europa.

Sistemul de educaţie finlandez este apreciat pe tot continentul ca fiind unul excelent. Doar 8% dintre elevii finlandezi nu termină studiile obligatorii, faţă de 30% dintre elevii spanioli care nu iau bacalaureatul, relatează Agerpres. Punctul forte al finlandezilor pare să fie pregătirea excelentă a profesorilor, în special a celor care predau în clasele primare.

În Coreea de Sud, educația este văzută ca un factor crucial pentru succes. Matematica, științele, coreana, studiile sociale și engleza sunt, în general, considerate ca fiind cele mai importante materii. Mai mult, Coreea de Sud a fost prima țară din lume care a oferit acces de mare vitezăla Internetfiecărui elev din școala primară, gimnazială și de liceu. Prima universitate atestată în Coreea de Sud a fost datată în secolul VI, iar dezvoltarea educației superioare a fost profund influențată de China.

Hong Kongare un sistem educațional foarte asemănător cu cel din Marea Britanie, și descris ca fiind unul extrem de competitiv în raport cu standardele globale. Una dintre cele mai vechi școli dinHong Konga fost datată în anul 1075. Misionarii protestanți și cei catolici au fost cei care au pus bazele unui sistem educațional în țară, importat prin programele de asistență socială pe care cele două confesiuni le acordau.

La o analiză comparativă a țărilor situate în primele 20 de poziții ale topului, se observă că un factor determinant pentru succes este disponibilitatea de a investi financiar în educație. Totuși, acest factor nu este mai important decât acela al cultivării unei atmosfere care să favorizeze învățatul. Privind la primele două țări din clasament – Finlanda șiHong Kong- diferențele sunt foarte mari, însă factorul comun este încrederea în importanța educației și în „scopul ei moral”.

Raportul Pearson evidențiază și importanța profesorilor bine pregătiți. Interesant însă, topul nu relevă o legătură precisă între salariul mai mare al profesorilor și performanțele elevilor.

 

Sursa:semneletimpului.ro

Autor: Gianina Gheorghiu

 
 

 

ŞCOALĂ, DE LA CÂRCIUMA DIN SAT, ÎN CONTAINER

Dezastru în şcolile din comuna Sireţel, jud. Iaşi. În urmă cu doi ani, clădirile au intrat în reparaţii, însă firma de construcţii a încasat banii de la primărie, iar apoi a intrat în faliment. În aceste condiţ...
de Laura Romila
 

 
 

BACALAUREAT 2018 – A DOUA ŞANSĂ

Astăzi a început cea de a doua sesiune a examenului de Bacalaureat la care sunt aşteptaţi să participe peste 45.000 de candidaţi. Probele se vor desfăşura după următorul program: 20 august – Limba şi literatura...
de Laura Romila
 

 
 

ADMITERE 2018 Universitatea „Apollonia” din Iaşi

VIITORUL TĂU DEPINDE DE ALEGERILE PE CARE LE FACI ACUM! Vrei să devii un profesionist în Comunicare şi Relaţii Publice? Vrei să descoperi lumea din spatele micului ecran, să înveţi să filmezi, să montezi sau să devi...
de Laura Romila
 

 

 

TITULARIZARE 2018

Potrivit Ministerului Educaţiei Naţionale, sunt disponibile 4.502 posturi didactice/catedre vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată. 31.052 de candidaţi au susţinut astăzi proba scrisă din cadrul concursului d...
de Laura Romila
 

 
 

AU ÎNCEPUT ÎNSCRIERILE PENTRU A DOUA SESIUNE DE BACALAUREAT

Candidaţii care nu au reuşit să promoveze examenul în sesiunea din iulie sau în sesiunile din anii anterior se pot înscrie începând de marţi pentru a susţine din nou bacalaureatul, înscrierile încheindu-se în 13 iu...
de Laura Romila
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi