Tineret

martie 3, 2015
 

tranzit. ro Iași: ANDREAS FOGARASI – INSTALAȚIE

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , ,

tranzit. ro/ Iași vă invită la vernisajul noului proiect site-specific al lui Andreas Fogarasi la Galeria Cupola din Iaşi. Evenimentul va fi însoţit, în ziua următoare, de proiecţia lucrării video ”Cultură şi timp liber (Kultur und Freizeit)” şi de o discuţie publică moderată de Cristian Nae. Pentru Kultur und Freizeit, proiect expus la Pavilionul Ungariei în cadrul celei de a a 52-a Bienală de la Veneţia din 2007, Fogarasi a fost premiat cu Leul de Aur pentru cea mai bună participare naţională.

Vernisajul va avea loc la Galeria Cupola, pe 5 martie 2015, de la ora 19.00. Proiecţia de film se va desfășura la Cinematograful Republica, pe 6 martie 2015, de la ora 16.00.

”Expoziţia personală a lui Andreas Fogarasi, intitulată „Installation” / „Instalaţie”, tratează interacţiunea dintre faţadă şi structură interioară, dintre aparenţă şi discurs istoric, dintre conţinut şi context. În aceeaşi măsură ea poate fi văzută ca o dezvoltare a temei existenţei cu două feţe a ideologiilor conflictuale precum capitalismul neoliberal şi socialismul comunist, încastrate în istorii materiale suprapuse.
Expoziţia are un titlu simplu, care face trimitere la limbajul artei minimale şi conceptuale. Reminiscenţe ale acestei moşteniri se regăsesc în intervenţiile realizate asupra spaţiului de expunere, însoţite de scurte descrieri şi prescripţii textuale. Reţeaua de obiecte ambigue estompează graniţele dintre valoarea estetică și cea utilitară. Acestea propun simultan un exerciţiu de imaginaţie şi materializează moduri invizibile, potenţiale, de existenţă urbană. O nouă lucrare de artă sub forma unei instalaţii construite în mod specific pentru acest amplasament, în asociere cu alte două lucrări – Cities, 2009/2010 şi Panorama (The Right of View), expuse anterior în contexte de receptare diferite – funcţionează împreună şi pot fi percepute ca o singură instalaţie modulară. Mai precis, intervenţia artistului la Galeria Cupola nu numai că situează istoria recentă a oraşului în cadrul chestionării mai largi a modernismului (socialist) şi a moştenirii sale, ci și articulează o politică a localităţii într-un moment în care Iaşul trece printr-un proces radical de reabilitare vizuală.

Principala intervenţie a lui Fogarasi foloseşte grila formată de plăcile de gresie de 33 x 33 cm deja existentă pe pardoseală, drept structură compoziţională predeterminată în care înlocuieşte câte o placă cu alt material – elemente apropriate din diferite ”situri” din Iaşi. De asemenea, el experimentează în cadrul caroiajului, spre exemplu umplând pătratele cu ciment, ipsos, pardoseală mozaicată sau răşină transparentă. Piesele de mozaic aparțin arhivei ”sit vertical”, un proiect existent care salvează și conservă rămășițe ale fostelor fațade arhitecturale din orașele post-socialiste. Structura-grilă apropriată de Fogarasi pe pardoseala galeriei aminteşte de aspiraţiile moderniste către o raţionalizare completă a vieții (manifestată prin planificare urbană şi împărtăşită de modernismul socialist). Expuse, acestea pot crea o topografie vizuală a uitării şi o cartografie urbană a tranzitoriului.
Aceasta ar fi logica acompanierii expoziţiei cu proiecţia seriei de filme ale lui Fogarasi din 2007 Kultur und Freizeit (Cultură şi timp liber), care tratează condiția actuală a fostelor cluburi muncitoreşti din Europa Centrală şi de Est. În decorul demodatului cinematograf Republica, filmele lui Fogarasi, care chestionează diviziunea din trecut şi din prezent dintre muncă şi timp liber, dintre timp productiv şi neproductiv, dobândesc o nouă dimensiune de sens şi o actualitate reînnoită.” (Cristian Nae)

Andreas Fogarasi (n. Viena, 1977) foloseşte forme de expunere care amintesc de minimalism şi de arta conceptuală pentru a explora chestiuni legate de spaţiu şi reprezentare. Situat între practica documentară şi cea sculpturală, artistul analizează în mod critic estetizarea şi economizarea spaţiului urban, precum şi rolul arhitecturii şi a domeniului cultural în societatea contemporană.
Fogarasi a avut expoziţii personale în locuri precum Galeria Vermelho, Sao Paulo; Museo Reina Sofia, Madrid; Galeria Trafó, Budapesta; GfZK – Muzeul de Artă Contemporană, Leipzig; Muzeul Haus Konstruktiv, Zürich; CAAC – Centro Andaluz de Arte Contemporaneo, Sevilla; Ludwig Forum, Aachen; MAK, Viena; Muzeul Ernst, Budapest; Lombard Freid-Projects, New York; Grazer Kunstverein, Graz (Austria) si la pavilionul Ungariei de la cea de-a 52-a Bienală de la Veneţia (2007), unde a primit premiul Leul de Aur pentru cea mai bună participare naţională.
Lucrările lui au figurat în numeroase expoziţii colective internaţionale.

Cristian Nae este critic de artă şi teoretician, conferențiar universitar la catedra de Istorie şi Teorie a Artei a Universităţii de Arte „George Enescu”. Fost bursier NEC şi Getty-NEC al institutului „New Europe College” din Bucureşti, precum și al altor fundații internaționale. De asemenea, a fost editor al revistei Vector (2006-2008) şi colaborează cu numeroase jurnale şi reviste (precum IDEA, ARTA, Artmargins). Este interesat de teoria și istoria artei contemporane (mai ales în Europa de Est), de studii culturale şi vizuale.

Expoziţia va fi deschisă între 5 şi 27 martie 2015, între orele 10.00 – 17.00, de luni până duminică.

 
 

 

Istoria automobilului în România

România anului 2018 este o ţară supraaglomerată de maşini. Nu concepem deplasarea fără maşină! Ne plângem frecvent că trăim într-un mediu extrem de poluat…Țara noastră nu are o bogată istorie în ceea ce p...
de Laura Romila
 

 
 

VREAU!

„Vreau să ne jucăm, vreau să îmi cumperi gadget-uri, vreau să plec în tabără, vreau să ies cu prietenii” – un șir nesfârșit de cereri, care debutează în prima zi de viață a copilului și ține până c...
de Laura Romila
 

 
 

Generația „NEET”

Guvernul vrea să convingă angajatorii din România să încheie contracte de muncă și cu tinerii care nu sunt preocupați de școală, numiți de specialiști ″Generația NEET″⁣. Dacă angajatorul depune o cerere la a...
de Laura Romila
 

 

 

ADMITERE 2018 Universitatea „Apollonia” din Iaşi

VIITORUL TĂU DEPINDE DE ALEGERILE PE CARE LE FACI ACUM! Vrei să devii un profesionist în Comunicare şi Relaţii Publice? Vrei să descoperi lumea din spatele micului ecran, să înveţi să filmezi, să montezi sau să devi...
de Laura Romila
 

 
 

CASE DE SUTE DE ANI, MUTATE PENTRU CA TURIȘTII SĂ AJUNGĂ MAI UȘOR LA ELE

Bucovina, o parte a României puțin știută, care-i fascinează pe vizitatori cu frumusețea ei, își păstrează tradițiile și autenticitatea. În ultimii ani, zeci de case vechi au fost renovate și de multe ori mutate, ...
de Laura Romila
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi