Tineret

septembrie 3, 2013
 

Școlarii își prezintă invențiile la Concursul Național Tehnico-Științific

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , , , ,

În perioada 5-7 septembrie, se va desfășura cea de-a opta ediție a Concursului Național Tehnico-Științific „Învățăm să inventăm”, unde elevi ai cercurilor tehnice de la Palate, Cluburi ale Copiilor și școli vor participa cu lucrări din domeniul tehnico-aplicativ și științific. Concursul este organizat de Palatul Copiilor din Iași, Cercurile de automatizări și construcții machete, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Iași, Casa Corpului Didactic din Iași, Institutul Național de Inventică Iași și Forumul Inventatorilor Români.

La ediția de anul acesta vor participa peste 150 de copii din 12 județe ale României: Argeș, Bihor, Bistrița, Botoșani, Galați, Buzău, Bacău, Pitești, Hunedoara, Mehedinți, Sălaj, Mureș, Suceava, Tulcea, Vâlcea și Iași. Din Iași vor participa aproximativ 30 de elevi de la licee și școli gimnaziale. Concursul se va desfășura la Palatul Copiilor din Iași.

La acest concurs pot participa școlari din clasele I-XII. Lucrările tehnice vor fi din domenii precum electronică, construcții radio, automatizări, aparate și instrumente, robotică, jucării electronice, machete și surse de energie neconvenționale, iar pentru secțiunea științific participanții trebuie să aducă referate și materiale metodice. Fiecare participant poate prezenta în concurs maximum două referate, două materiale metodice, două lucrări tehnice sau fotografii ale lucrărilor tehnice realizate în ultimii ani, însoțite de documentația aferentă. Lucrările cuprind o documentație tehnică cu titlul lucrării, cu o descriere sumară, domeniul de activitate, fotografie, dimensiuni și sursă de alimentare.

Concursul va începe vineri, 6 septembrie, de la ora 9.00, cu jurizarea lucrărilor, după care va putea fi vizitată expoziția lucrărilor înscrise. De la ora 11.00 va avea loc festivitatea de premiere. Sâmbătă, 7 septembrie, vor avea loc demonstrații tehnice și prezentarea materialelor video.

Juriul din acest an va fi format din prof. univ. dr. Ion Sandu, preşedintele Forumului Inventatorilor Români și președinte al juriului, dr. ing. Iov Cătălin, vicepreședintele juriului, dr. ing. Andrei Victor Sandu de la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iași, în calitate de secretar, și membrii Alexandru Cohal, student, prof. Gheorghe  Colbu și prof. HoreaGraur, invitat de onoare. Criteriile după care se face jurizare sunt originalitatea, importanța temei, gradul de utilitate și design-ul.

Câștigătorii vor primi diplome, iar Institutul Național de Inventică va oferi o cupă pentru susținerea continuității concursului.

Concursul este cuprins în Calendarul activităților educative extrașcolare, în doemeniul tehnic, aprobat de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului.

Câțiva din copiii participanți la concurs au câștigat două medalii de aur, una de argint, una de bronz și premiul special al WIIPA (World Invention Intellectual Property Association) la concursul internațional de creativitate Engineering Invention & Innovation Exhibition adresat tinerilor sub 22 de ani, ce a avut loc în perioada 19-22 aprilie, în Malaezia. Invenţiile premiate cu aur au fost: robotul pentru finisarea faţadelor şi utilizarea terapeutică a energiei piramidei. Dispozitivul experimental pentru voltaj ridicat a fost premiat cu argint, iar invenția suportul pentru cretă, cu bronz. Școlarilor ieşeni au fost coordonaţi de profesorii Gheorghe Colbu şi Remus Pantelimonescu de la Palatul Copiilor din Iaşi, care organizează și Concursul Național Tehnico-Științific.

Autor: Anca TRANDAFIR, reporter Info APOLLONIA

 
 

 

Festival internaţional de Muzică pentru Copii, la Iaşi

Asociaţia Music for Kids şi City Hall Iaşi organizează a 7-a ediţie a Festivalului internaţional de Muzică pentru Copii şi Adolescenţi. Evenimentul este o competiţie de interpretare care are drept scop promovarea tine...
de
 

 
 

Se schimbă conducerea de la Direcţia de Creşe

Reprezentanţii municipalităţii organizează, cu o zi înainte de ajunul Crăciunului, prima probă din concursul de promovare pentru ocuparea funcţiei contractuale de director la Direcţia de Creşe. Data limită a depuneri...
de
 

 
 

Noi directori la Institutul ,,Socola”

La începutul lunii acesteia, la Institutul de Psihiatrie ,,Socola”, a fost organizat concursul pentru ocuparea posturilor de director medical, director de îngrijiri şi director financiar contabil. Cei care ocupau posturile...
de
 

 

 

Avocaţi pentru o zi

Sâmbătă, Asociaţia Europeană a Studenţilor la Drept, Iaşi a organizat un concurs cu tematica ,,Procese Simulate- Drept Civil Obligaţii” la Tribunalul Iaşi. Organizatorii au dorit ca prin acest concurs, studenţii de ...
de
 

 
 

Olimpiadă la chimie, pentru liceeni

Sâmbătă, Facultatea de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului a Universităţii Tehnice ,,Gheorghe Asachi” din Iaşi organizează cea de-a treia ediţie a concursului ,,Acad.Cristofor Simionescu”. Concursul cuprinde ...
de
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi