Tineret

februarie 22, 2014
 

Concursul Naţional de Jurnalism Cultural “Mihail Iordache”

Mai multe articole de »
Postat de:

Colegiul Naţional “Petru Rareş” Suceava și Inspectoratul Şcolar al Județului Suceava organizează, sub egida Ministerului Educaţiei Naționale, a IX-a ediţie a Concursului Naţional de Jurnalism Cultural “Mihail Iordache”. Concursul se adresează elevilor de liceu (clasele IX-XII).

Argument

Formarea unor reprezentări viabile despre valorile culturale e posibilă prin examinarea hermeneutică a producţiilor culturale. Un rol determinant în promovarea culturii contemporane îl revendică revistele de cultură, care au obligaţia să ofere un tip de jurnalism coerent, onest şi profesionist. Este evidentă emergenţa tot mai pronunţată, în mainstream-ul cultural contemporan, a unei generaţii noi de reviste, axate pe dinamism şi competiţie, precum şi pe oferta de orizonturi culturale neperimate. Asumarea activă a actualităţii culturale le poate oferi liceenilor grila de lectură specifică, prin intermediul căreia se vor putea ulterior raporta la valorile culturale într-o manieră autentică, fundamental creatoare.

 Desfăşurarea Concursului

Concursul cuprinde două etape: etapa judeţeană şi etapa naţională. Concursul se desfăşoară pe două secţiuni: secţiunea Recenzie de carte beletristică, respectiv secţiunea Cronică de spectacol artistic.

Etapa județeană

Etapa județeană se desfășoară în perioada 07-13 aprilie 2014. Lucrările participante se trimit exclusiv on-line, în perioada  10 martie – 6 aprilie 2014, pe adresa electronică specificată de inspectorul şcolar de limba și literatura română din fiecare județ. Jurizarea lucrărilor și selecția elevilor revin comisiei județeneinstituite la nivelul fiecărui inspectorat școlar.

La secţiunea Recenzie de carte beletristică, participanții vor trimite o lucrare de maximum 3 pagini, cuprinzând recenzia unei cărţi de beletristică, volum publicat în perioada 2012-2014. La secţiunea Cronică de spectacol artistic, participanții vor trimite o lucrare de maximum 3 pagini, cuprinzând cronica unui spectacol de artă, reprezentație desfășurată în perioada 2012-2014.

La etapa naţională, din fiecare judeţ vor participa 2 elevi, câte 1 elev pentru fiecare secțiune. Din municipiul Bucureşti, pot participa la etapa naţională 6 elevi, câte 3 elevi pentru fiecare secțiune. Din județul-gazdă pot participa la etapa naţională 4 elevi, câte 2 elevi pentru fiecare secțiune.

Etapa națională

Etapa naţională se desfăşoară la Suceava, în perioada 16-18 mai 2014. Elevii selectați vor susţine, pe secţiuni, două probe: o probă scrisă individuală, respectivo probă orală individuală. Jurizarea probelor și stabilirea câștigătorilor revin comisiei centrale, formate din nume de prestigiu ale jurnalismului cultural.

Proba scrisă

Concurenţii vor redacta, pe secţiuni, timp de 3 ore, un eseu interpretativ, vizândspecificul recenziei de carte beletristică, respectiv specificul cronicii de spectacol artistic, pornind de la un articol jurnalistic, publicat într-o revistă de cultură, în perioada 2012-2014. Concurenţii vor avea la dispoziţie textul-suport selectat.

Proba orală

Concurenții vor susţine, timp de maximum 5 minute, un discurs argumentativ, vizând evaluarea unei reviste de cultură, și vor răspunde unei întrebări adresate de un membru al comisiei. Concurenţii vor avea la dispoziţie, pentru documentare, un stand cu reviste de cultură.

Premiile

La etapa naţională, în cadrul fiecărei secţiuni, se acordă câte 3 premii (de regulă, un premiu I, un premiu II şi un premiu III), menţiuni și premii speciale. Colegiul Naţional “Petru Rareş” din Suceava va acorda Marele premiu “Mihail Iordache”.

Alte activități

Manifestarea va cuprinde lansarea noului număr al revistei de atitudine culturală ALECART. În acest context, va avea loc     un workshop – dialog între generaţii, pe tema jurnalismului cultural contemporan.

Parteneri

Asociația ALECART, Universitatea “Ștefan cel Mare”, Centrul Cultural Bucovina, Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava.

Informaţii suplimentare

Colegiul Naţional “Petru Rareş” din Suceava

Persoană de contact: prof. Gheorghe Cîrstian (e-mail: [email protected]; mobil: 0744611757)

Inspectoratul Şcolar al Județului Suceava

Persoană de contact: inspector școlar Eleonora Bulboacă (e-mail: [email protected]; mobil: 0733946065)





 
 

 

Istoria automobilului în România

România anului 2018 este o ţară supraaglomerată de maşini. Nu concepem deplasarea fără maşină! Ne plângem frecvent că trăim într-un mediu extrem de poluat…Țara noastră nu are o bogată istorie în ceea ce p...
de Laura Romila
 

 
 

VREAU!

„Vreau să ne jucăm, vreau să îmi cumperi gadget-uri, vreau să plec în tabără, vreau să ies cu prietenii” – un șir nesfârșit de cereri, care debutează în prima zi de viață a copilului și ține până c...
de Laura Romila
 

 
 

Generația „NEET”

Guvernul vrea să convingă angajatorii din România să încheie contracte de muncă și cu tinerii care nu sunt preocupați de școală, numiți de specialiști ″Generația NEET″⁣. Dacă angajatorul depune o cerere la a...
de Laura Romila
 

 

 

ADMITERE 2018 Universitatea „Apollonia” din Iaşi

VIITORUL TĂU DEPINDE DE ALEGERILE PE CARE LE FACI ACUM! Vrei să devii un profesionist în Comunicare şi Relaţii Publice? Vrei să descoperi lumea din spatele micului ecran, să înveţi să filmezi, să montezi sau să devi...
de Laura Romila
 

 
 

CASE DE SUTE DE ANI, MUTATE PENTRU CA TURIȘTII SĂ AJUNGĂ MAI UȘOR LA ELE

Bucovina, o parte a României puțin știută, care-i fascinează pe vizitatori cu frumusețea ei, își păstrează tradițiile și autenticitatea. În ultimii ani, zeci de case vechi au fost renovate și de multe ori mutate, ...
de Laura Romila
 

 




 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi