În cadrul proiectului „Noaptea Cercetătorilor” se organizează un concurs de fotografie. Persoanele pasionate de fotografie și de știință se pot înscrie în concurs cu trei lucrări care să cuprindă cele trei concepte propuse: energie, undă și univers. Termenul limită pentru trimiterea fotografiilor este 17 septembrie.
Fotografiile vor fi postate pe pagina de Facebook a evenimentului pentru a aduna voturile publicului, urmând să fie selectate de către un juriu, în perioada 18-19 septembrie. Fotografiile alese vor fi expuse pe 27 septembrie la Noapte Cercetătorilor în cele cinci orașe din țară și se vor acorda câte trei premii pentru fiecare temă şi un mare premiu pentru participantul cu cele mai bune trei fotografii. Premiile vor consta în produse educaţionale şi cărţi cu valoarea totală de 1.000 de euro.
Persoanele interesate trebuie să trimită la adresa de e-mail [email protected] cele trei fotografii în care să specifice numele, prenumele, vârsta şi localitatea de provenienţă. Fotografiile nu trebuie să fie prelucrate artistic.
Pe 27 septembrie se va celebra „Noaptea Cercetătorilor”. Evenimentul se desfășoară în fiecare an în Europa în a patra zi de vineri din luna septembrie. Au loc evenimente în 24 de state membre ale UE, precum și în Bosnia și Herțegovina, Insulele Feroe, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Islanda, Israel, Muntenegru, Serbia și Turcia. Peste 300 de oraşe din Europa și cinci orașe din țară, Iaşi, Bucureşti, Timişoara, Cluj şi Craiova, participa la acest proiect. Evenimentul se va desfăşura de la ora 19.00 până la 24.00, şi cuprinde experimente ştiinţifice amuzante, conferinţe pentru public şi un maraton de fotografie.
„Noaptea Cercetătorilor” este un eveniment dedicat ştiinţei, curiozităţii şi amuzamentului. Evenimentul este organizat, sub egida Uniunii Europene, de Universitatea Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași în parteneriat cu Universitatea din Craiova, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea din Bucureşti, Institutul Naţional de Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiilor şi Institutul de Fizică Atomică. Partenerii asociaţi ai evenimentului sunt Universitatea Babeş-Bolyai Cluj şi Institutul de Ştiinţe Spaţiale. În România, acest eveniment se organizează din anul 2006.
Autor: Anca TRANDAFIR, reporter Info APOLLONIA