Stiinta

decembrie 26, 2012
 

Top premiere medicale româneşti din 2012

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , ,

Poate la prima impresie, aflat şi în acest an în proces de reorganizare şi schimbări la nivel înalt, am spune că nu prea avem motive să ne mândrim cu sistemul de sănătate românesc. Agerpres ne aduce însă aminte că aproape în fiecare lună din acest an au avut loc premiere impresionante în chirurgia cardiovasculară, neurochirurgie şi în prelevarea de organe pentru transplant.

În luna ianuarie, prof. dr. Irinel Popescu, şeful Centrului de Boli Digestive şi Transplant Hepatic dela Institutul ClinicFundeni, a efectuat în premieră în ţara noastră un transplant hepatic la un pacient de 46 de ani, diagnosticat cu cancer colorectal cu metastaze hepatice, fiind prima oară când s-a realizat un transplant hepatic pentru asemenea indicaţii.

În luna februarie,la Institutulde Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „C.C. Iliescu” din Bucureşti, a fost aplicată, pentru prima dată în ţara noastră, procedura de asistare cardio-pulmonară postoperatorie de tip ECMO (oxigenare extracorporală arterio-venoasă cu membrană, pentru şoc cardiogen) după o operaţie pe cord deschis. Este o procedură foarte complexă, în care inima, plămânul sau ambele sunt puse în repaus şi pacientul poate stala Terapie Intensivă10 – 12 zile.

Pe 1 martie, o intervenţie complexă de implantare a şapte electrozi intracerebrali, având ca scop identificarea exactă a locului în care se află focarul epileptic şi extragerea acestuia, a fost efectuatăla Spitalul“Bagdasar-Arseni” din Bucureşti, pentru un pacient ce suferea de epilepsie focală.

Tot în martie, o operaţie de hidrotorax fetal bilateral tratat in utero a fost realizată în premieră în România. În plămânii fătului se acumulase lichid, care dacă ar fi crescut în cantitate prea mare, ar fi dus la comprimarea plămânilor. Dr. Hadi Rahimian, directorul medical al Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie “Regina Maria” din Bucureşti a montat la nivelul fătului un şunt toraco-amniotic, prin care lichidul din plămâni a fost drenat în lichidul amniotic, ceea ce a permis dezvoltarea plămânilor in utero, aceştia ajungând la o mărime normală la naştere.

Şi tot în martie, o operaţie de transplant hepatic dublu a fost efectuată în premieră naţionalăla Institutul ClinicFundeni, în cadrul Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic „Dan Setlacec”. Unei fete de 14 ani i-au fost transplantate două porţiuni de ficat, una de la mama sa şi una de la sora sa.

În luna aprilie, o prelevare multiorgan şi multiţesut de la un donator de organe fără activitate cardiacă a avut locla Centrulde Excelenţă de TransplantOradea. Era primul donator din România de la care se recoltau mai multe organe (ficat, rinichi) şi mai multe ţesuturi (cornee, piele), acesta fiind în moarte cerebrală iniţial, dar ulterior încetându-i şi inima să bată.

 

În luna iunie a avut loc o operaţie de hemipelvectomie dreaptă, cu reconstrucţie cu alogrefă şi artroplastie totală de şold. Aceasta a fost realizatăla Spitalulde Ortopedie MedLife. Operaţia a durat 12 ore şi a fost efectuată de trei echipe de medici specialişti care s-au succedat şi au colaborat pentru finalizarea cu succes a operaţiei. Hemipelvectomia a presupus înlăturarea unei jumătăţi din bazin (pelvis) şi apoi reconstrucţia bazinului cu alogrefă, aceasta din urmă fiind obţinută de la o bancă de ţesuturi.

În luna august, o echipă de cinci medici ieşeni dela Spitalulde Pediatrie „Sfânta Maria” a petrecut 12 ore în blocul operator pentru a efectua un transfer liber de ţesuturi la un tânăr în vârstă de 17 ani, intervenţia fiind o premieră pentru unitatea medicală. Au fost transferate ţesuturi de la antebraţ la picior, astfel încât să acopere lipsa de piele şi muşchi de la nivelul piciorului. Operaţia a fost realizată de o echipă mixtă de chirurgi, chirurgi plasticieni, pediatri şi medici specialişti ATI, condusă de dr. Sidonia Susanu, specialist chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă.

În septembrie, medici dela Spitalul Floreascaau realizat, în premieră în România, două operaţii de denervare a arterei renale, cu ajutorul unei tehnici aduse din Germania de către doctorul Karl Stangl, cardiologla Clinica Charitedela Universitateadin Berlin, cel care a şi coordonat intervenţia chirurgicală. Metoda îi ajută pe pacienţii hipertensivi, care nu răspund la un număr mare de medicamente, să reducă tensiunea arterială. De asemenea, reglează şi metabolismul glucidic într-o anumită măsură, astfel încât bolnavii care sunt hipertensivi şi cu diabet zaharat au un beneficiu în plus, scrie Agerpres.

În luna octombrie, două proceduri de implantare a unui dispozitiv numit stand pentru bifurcaţii au fost realizate, în premieră naţională,la Spitalul Universitarde Urgenţă din Bucureşti. Potrivit prof. dr. Dragoş Vinereanu, şeful secţiei de cardiologie, s-a utilizat un dispozitiv special, care se montează în arterele inimii şi permite ca arterele care se bifurcă în două ramuri să menţină atât vasul principal, cât şi cele două ramuri deschise.

Tot în octombrie,la Spitalul Universitarde Urgenţă din Bucureşti a avut loc o operaţie de protezare de genunchi personalizată, în premieră atât la nivel naţional, cât şi la nivelul Europei Centrale şi de Est. Pacienta suferea de gonartroză, o boală care afectează calitatea articulaţiilor de la genunchi. Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti este primul centru din România şi printre primele două centre din Europa care au fost acreditate pentru acest tip de procedură.

Implantarea primului stent resorbabil a avut loc în noiembrie,la Centrelede Excelenţă în Cardiologie şi Radiologie Intervenţională Med New Life (MNL) cu punct de lucru în incintaDeltaHospitaldin Bucureşti. Acest tip de stent este indicat mai mult la tineri cu leziuni coronariene, care, având în vedere că stentul se resoarbe, nu mai au nevoie să ia medicaţia, după intervenţie. Vasul revine la o formă normală, există vasoconstricţie, vasodilataţie, spre deosebire de stenturile metalice, care ţin ca o armătură vasul.

 

Sursa: semneletimpului.ro

Autor: Gianina Gheorghiu, redactor Agenția de Presă Info Apollonia





 
 

 

Omagierea seniorilor artei ieşene

La Casa cu absidă a avut loc marţi, 27 octombrie, festivitatea de premiere a seniorilor artei ieşene. Iniţiativa acestui proiect aparţine Primăriei Municipiului Iaşi, reprezentând o preţuire a celor care, prin activita...
de
 

 
 

Notele de 10 premiate la Primărie

Eveniment cu tradiţie la Iaşi! Ca în fiecare an, absolvenţii care au obţinut rezultate deosebite la Evaluările Naţionale şi Bacalaureat sunt premiaţi de către Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Primărie. Anul acesta...
de
 

 
 

Pensii de top

Reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii din Iaşi au realizat un top care arată că cele mai mari pensii de asigurări sociale sunt cuprinse între cinci mii şi şapte mii lei. Cetăţenii care încasează astfel de sume pr...
de
 

 

 

România, pe primul loc în Uniunea Europeană la creșterea producției industriale, în mai

Producția industrială a crescut cu 0,5% în zona euro și cu 1,1% în Uniunea Europeană, în mai 2014, comparativ cu perioada similară din 2013, iar cel mai semnificativ avans din rândul statelor membre UE a fost înregist...
de
 

 
 

Poezii de Nina Cassian şi Doina Ioanid, într-un top internaţional al celor mai frumoase 50 de poeme

Poezii ale scriitoarelor Nina Cassian şi Doina Ioanid au fost incluse într-un top internaţional al celor mai frumoase 50 de poeme de dragoste din ultimii 50 de ani, informează publicaţia britanică The Guardian. Specialiş...
de
 

 




 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi