Suplimentele de calciu pe care vârstnicii obișnuiesc să le consume pentru a preveni fracturile osoase par să facă mai mult rău decât bine, sugerează o nouă cercetare realizată de către o echipă de specialiști elvețieni.
Cercetătorii au monitorizat aproape 25.000 de europeni vreme de 11 ani și au descoperit că persoanele care declaraseră că iau suplimente de calciu s-au dovedit de două ori mai predispuse unui atac de cord, în comparație cu restul voluntarilor. Doar folosirea suplimentelor de calciu, nu și aportul de calciu din alimentație, a fost asociată cu un risc ridicat de atac de cord. De fapt, persoanele care consumau cantități mari de calciu din alimentație precum lapte și produse lactate au cunoscut un risc mai scăzut de apariție a atacului de cord, față de cei care consumau puține alimente de acest gen.
Calciul este un mineral esențial, însă nu aveți nevoie de doze exagerat de mari. Doza recomandată, de 1.000-1.200 de miligrame, poate fi atinsă urmând o dietă echilibrată care cuprinde lapte și produse lactate. Pentru vârstnicii care nu tolerează produsele lactate, este posibil ca aceștia să consume apă minerală sau legume bogate în calciu, cum ar fi anumite tipuri de legume din familia verzei.
Deocamdată, oamenii de știință nu au o explicație legată de diferența dintre calciul din alimente și cel din suplimente, însă aceștia sunt de părere că suplimentele tind să elibereze întregul conținut de calciu odată și nu lent și treptat, așa cum se întâmplă în cazul aportului de alimente bogate în calciu. Pe lângă colesterol, calciul este implicat în întărirea și îngustarea vaselor sangvine, adică în apariția arterosclerozei. Din motive încă neclare, atunci când nivelul de calciu crește brusc, acest mineral pare să ajungă în depozitele de pe pereții arterelor, proces care contribuie la apariția atacurilor de cord. Multe femei la menopauză iau suplimente de calciu pentru a-și păstra sănătatea oaselor. Cercetarea realizată de către oamenii de știință elvețieni a evidențiat faptul că efectul calciului în prevenirea fracturilor osoase este minim, motiv pentru care experții spun că acest mineral ar putea face mai mult rău decât bine, contribuind la apariția atacului de cord și nu la protejarea oaselor.
Sursa: www.descopera.ro
Autor: Marius-Constantin POPA, Redactor Info APOLLONIA