De-a lungul timpului, multe dovezi au confirmat teoria care transformă soia în principalul dușman al colesterolului – în comparație cu proteinele asimilate din produsele animale, cele din soia scad colesterolul „rău” și numărul trigliceridelor din sânge.
Cu toate acestea, oamenii de știință canadieni avertizează că soia este prielnică doar unor oameni: cei la care nivelul colesterolului se află în limite normale pot sesiza modificări nu tocmai benefice în ceea ce privește colesterolul și trigliceridele. Mai mult, intervenția proteinelor din soia asupra organismului are un impact relativ mic. Soia nu substituie tratamentul standard pentru reducerea colesterolului, o eroare gravă constituind faptul de a renunța la medicație sau dietă deoarece soia doar substituie alimentele bogate în grăsimi saturate și colesterol și nu completează alimentele.
Totuși, nimeni nu poate contesta că proteinele din soia reduc riscul de apariție a bolilor cardiovasculare. Este important, însă, de reținut că soia nu reprezintă „apa vie” a sănătății unui individ și că fără o dietă bogată în fructe, legume, cereale integrale, produse lactate degresate, carne de pește, vită, oleaginoase nu pot fi prevenite bolile cardiovasculare sau orice altă boală.
Sursa: www.csid.ro
Autor: Marius-Constantin POPA, Redactor Info APOLLONIA