Ridichile negre constituie remediul ideal pentru sezonul rece. Acestea sunt ieftine și ușor de găsit, au efecte bune în răceli, probleme ale ficatului sau ale stomacului. Nu este deloc surprinzător faptul că ridichile negre au multe calități, întrucât sunt bogate în vitamina C, potasiu, calciu, fosfor, iod și magneziu. Dr. Farmacist Ovidiu Bojor le recomandă în caz de pietre la rinichi sau colecist, insuficiență hepatică și inflamație a vezicii biliare. Acestea sunt folosite, de asemenea, pentru punerea „stomacului leneș” la treabă și contra aerofagiei. Sucul de ridichi este recomandat în afecțiuni respiratorii. Sunt eficiente ca adjuvante în bronșită, tuse cu diverse cauze, inflamații ale căilor respiratorii, chiar și în astm. Ridichile roșii și albe de primăvară, numite și „ridichi de lună”, au proprietăți asemănătoare. Este recomandat consumul cu tot cu frunze, a căror conținut este foarte bogat în vitamine, săruri minerale și alte substanțe utile organismului.
Sirop pentru răceală din ridichi negre Siropul de ridiche neagră, foarte eficient contra tusei, poate fi preparat în casă. Tăiați o ridiche neagră în două părți inegale, cea de sus fiind ca un căpăcel. Cea de jos trebuie scobită și găurită la bază cu o andrea, astfel încât să se scurgă siropul prin acel orificiu. Ridichea trebuie așezată deasupra unui pahar și se pun în scobitură două-trei lingurițe de miere sau zahăr brun. Se consumă sucul scurs. Se poate lua până la o lingură de sirop pe oră.
Suc din ridichi negre contra pietrelor la rinichi De asemenea, ridichile pot consuma ca atare, rase sau sub formă de suc (preferabil, în amestec cu suc de morcovi). Se iau 30-40 ml de suc cu un sfert de oră înainte de mesele principale. Acesta este recomandat îndeosebi contra pietrelor la rinichi sau bilă. În plus, sucul poate „curăța” și regenera mucoasele în caz de sinuzite sau rinite. Medicina tradițională recomandă aplicații locale cu ridichi rase în dreptul plămânilor – pentru pneumonii – sau a ficatului – pentru stările sale congestive.
Ridichile negre previn cancerul Ridichile sunt cultivate de mai bine de 4.000 de ani, iar calitățile vindecătoare ale acestora sunt cunoscute încă din vechime. Grecii antici aveau o zicală: „Dacă guliile merită greutatea lor în plumb, iar sfeclele, greutatea lor în argint, ridichile ar merita, desigur, greutatea lor în aur”. Herodot, părintele istoriei, arată că sclavilor care clădeau piramidele li se administra, alături de usturoi, și ridichi, ceea ce îi ferea de boli. În Evul Mediu, erau folosite în vederea „eliminării din viscere a tumorilor maligne” și drept antidot în otrăviri.
Sursa: www.unica.ro