O dietă bogată în proteine poate aduce anumite beneficii pentru sănătate, dar o nouă cercetare sugerează că efectele proteinelor asupra sănătății depind de alimentele din care sunt obținute. În acest fel, persoanele care consumă multă carne roșie prezintă un risc mai mare de a suferi un atac cerebral în comparație cu indivizii care consumă carne de pui sau de curcan.
Cea mai importantă concluzie a acestui studiu este aceea că tipul de proteine din dieta zilnică afectează riscul unui atac cerebral în mod diferit. Oamenii trebuie să evalueze beneficiile proteinelor luând în considerare contextul alimentelor consumate. Cercetătorii au colectat informații din două studii vaste ce au urmărit starea de sănătate a zeci de mii de bărbați și femei de la vârsta mijlocie până la moarte.
În timpul celor două decenii cât s-a desfășurat cercetarea, peste 1.000 de bărbați și 2.000 de femei au suferit un atac cerebral. Pentru a afla care este efectul proteinelor din dietă asupra riscului de a suferi un atac cerebral, oamenii de știință au împărțit persoanele studiate în funcție de consumul zilnic de carne roșie, carne de pui, lactate și alte surse de proteine.
Bărbații care consumau mai mult de două porții de carne roșie zilnic prezentau un risc de a suferi un atac cerebral cu 28 de procente mai mare față de cei care consumau o treime dintr-o porție de carne roșie în fiecare zi. Oamenii de știință au definit o porție de carne roșie în jurul valorii de 110-170 de grame. Femeile care consumau cam două porții de carne roșie în fiecare zi prezentau un risc de a suferi de atac cerebral cu 19 procente mai mare în comparație cu cele care mâncau mai puțin de jumătate de porție zilnic.
Oamenii de știință au aflat că persoanele care renunțau la o porție de carne roșie pe zi, obținându-și proteinele dintr-o porție de carne de pui sau curcan, își reduceau riscul de atac cerebral cu 27 de procente. Printre cei care înlocuiau porția de carne roșie cu nuci sau pește, riscul se reducea cu 17 procente, iar printre cei care înlocuiau carnea roșie cu lactate, riscul scădea cu 10 procente.
Sursa: www.descopera.ro
Autor: Marius-Constantin POPA, Redactor Info APOLLONIA