Calciul este un nutriment esențial pentru asigurarea solidității oaselor, însă femeile în vârstă cu un aport crescut de calciu prezintă un risc mai mare al apariției bolilor cardiovasculare. Oamenii de știință suedezi au monitorizat vreme de 19 ani peste 60.000 de femei născute între 1914 și 1948. Cu ajutorul chestionarelor, experții au aflat periodic stilul de viață al fiecărei voluntare, dietele acestora și aportul de calciu din alimentație sau suplimente.
După ce au luat în considerare și alți factori, cum ar fi educația, fumatul, alcoolul și alte amănunte referitoare la dietă, experții au descoperit că femeile care luau zi de zi 1400 de miligrame de calciu prezentau cu peste 50 de procente mai multe șanse de a deceda ca urmare a bolilor de inimă, în comparație cu cele care aveau un raport zilnic de numai 600 – 1000 de miligrame de calciu. În plus, aceste femei aveau cu 49 de procente mai multe șanse de a muri din cauza bolilor cardiovasculare și un risc cu 40 de procente mai mare de a muri din orice cauză.
Oamenii de știință suedezi au descoperit că riscul nu creștea treptat pe măsură ce creștea consumul ci că acesta era ridicat numai la femeile care aveau un aport de peste 1400 de miligrame de calciu zilnic. Mai mult, analizele de sânge au indicat că mineralul are capacitatea de a crește nivelul unei proteine asociate cu un risc crescut de dezvoltare a bolilor cardiovasculare. Persoanele cu o dietă normală nu au nevoie de suplimente de calciu. Acestea sunt folositoare în cazul persoanelor care prezintă un aport minim de calciu, iar femeile aflate în această situație sunt destul de puține.
Sursa: www.descopera.ro
Autor: Marius-Constantin POPA, Redactor Info APOLLONIA