Cercetătorii au descoperit că există două gene specifice care îi predispun pe oameni la îngrășare. Una dintre acestea este responsabilă pentru acumularea țesutului adipos la femei și una pentru îngrășarea reprezentanților sexului masculin. Se presupune că aproximativ o treime dintre reprezentantele sexului feminin au porțiune din ADN care determină dezvoltarea țesuturilor adipoase, ceea ce înseamnă că șansele acestora de a se îngrășa cu mai mult de șase kilograme sunt de două ori și jumătate mai mari.
Descoperirea ar putea deschide calea spre crearea testelor prin care să poată fi identificate femeile care prezintă acest risc. Cel puțin 30 de procente dintre femei au versiunea mutantă a genei menționate. Și bărbații au propria „genă a îngrășării” care îi determină să se hrănească cu alimente cu un conținut bogat în calorii. În cazul acestora este vorba despre o mutație a genei FTO, care îi determină să fie de două ori mai predispuși să ia în greutate. Această genă crește poftele pentru alimentele dulci și grase, iar bărbații care o au pot mânca cu aproximativ 100 de calorii în plus la o masă, în comparație cu cei care nu „se bucură” de prezența acestei mutații. În acest ritm, la finalul săptămânii, bărbații afectați acumulează peste 2000 de calorii consumate în plus, echivalentul necesarului zilnic.
Cele două gene ar putea fi specifice unui anumit sex întrucât activitatea loc este controlată de hormonii sexuali. Noile constatări ar putea contribui la identificarea persoanelor care tind să se îngrașe din nou după ce au ținut regim. Totuși, nu se poate da vina numai pe gene. Oamenii înșiși ar trebui să fie preocupați de ceea ce mănâncă. Genele nu pot fi schimbate, însă comportamentul poate fi îmbunătățit.
Sursa: www.descopera.ro
Autor: Marius-Constantin POPA, Redactor Info APOLLONIA