Cercetătorii au efectuat un studiu ale cărui rezultate i-ar putea determina pe oameni să consume cel puțin cinci porții de legume și fructe, în fiecare zi, potrivit recomandărilor experților. După ce studii anterioare demonstraseră că un consum regulat de fructe și legume crește speranța de viață, cercetătorii americani au aflat că persoanele care consumă mai multe fructe și legume au tendința să fie mai optimiști.
Carotenoidele sunt compuși des întâlniți la plante. Ei sunt antioxidanți despre care s-a descoperit că promovează sănătatea împiedicând moleculele din corp să producă radicali liberi. Cercetarea a analizat informații colectate de la peste 900 de subiecți de sex masculin și feminin, având vârste cuprinse între 25 și 74 de ani. Participanții au fost supuși unor analize sangvine pentru a li se măsura concentrația de antioxidanți, printre care și carotenoidele, precum betacarotenul. În plus, subiecților li s-a cerut să completeze un chestionar pe baza căruia li se analizau atitudinile legate de viață și îndeosebi gradul de optimism.
Rezultatele cercetării au arătat faptul că oamenii cu un grad mare de optimism prezentau cu 13 procente mai multe carotenoide în comparație cu participanții mai puțin optimiști. Mai mult, s-a constatat că oamenii care consumau măcar 3 fructe sau legume în fiecare zi aveau o atitudine mai optimistă față de cei care nu mâncau mai mult de două fructe sau legume pe zi. Întrucât experții au analizat o singură dată această legătură, aceștia nu au putut afla dacă un consum mai mare de fructe și legume îi determină pe oameni să devină optimiști sau dacă indivizii optimiști tind să mănânce mai multe alimente de acest gen. Cercetările realizate până în prezent indicaseră faptul că oamenii optimiști aleg să ducă un stil de viață mai sănătos.
Sursa: www.descopera.ro
Autor: Marius-Constantin POPA, Redactor Info APOLLONIA