Cercetătorii canadieni au găsit o metodă prin care pot lupta împotriva obezității folosind grăsimea brună. Experții au descoperit că pot combate obezitatea dacă determină organismul să producă mai multă grăsime brună (tipul bun de țesut adipos). Este pentru prima oară când un studiu demonstrează că celulele stem adulte, care se pot transforma în celule musculare, pot de asemenea deveni grăsime brună.
În timpul studiului, șoarecii au fost injectați în unul dintre picioarele anterioare cu un compus care promova crearea de grăsime brună în celule stem. După 4 luni, aceștia produceau mai multă grăsime brună decât în mod obișnuit, și erau mult mai slabi în comparație cu restul rozătoarelor supuse studiului. De asemenea, la acești șoareci s-a constatat și un control mai bun al glucozei. În plus, s-a observat că membrul injectat era mai cald în comparație cu restul picioarelor, ceea ce înseamnă că rata metabolică a șoarecelui era crescută, indicând o producție mai mare de energie la nivelul întregului organism. La un moment dat, șoarecii nu mai luau în greutate, ci începeau să ardă grăsimea care înainte fusese stocată în organism.
Nou-născuții au o cantitate importantă de grăsime brună, lucru care îi ajută să „fabrice” căldură. Totuși, în cazul adulților, aceasta se găsește în foarte mică măsură, între omoplați, de-a lungul coloanei vertebrale și în jurul rinichilor.
Echipa de cercetători a utilizat un comutator genetic care atunci când este prezent transformă celulele stem în fibre musculare. Atunci când comutatorul este limitat, celulele stem nu mai sunt transformate în celule musculare, ci în grăsime brună. Experții au apelat la un compus special numit ASO (olionucleotide antisens) pentru a limita comutatorul în cazul studiului pe șoareci. În pofida rezultatelor, oamenii de știință afirmă că dezvoltarea tratamentului împotriva obezității, pe baza acestor descoperiri, nu va fi dezvoltat prea curând. Cu toate acestea, ar fi posibilă o alterare a metabolismului prin determinarea corpului să producă o cantitate mică de grăsime brună, suficientă pentru arderea surplusului de grăsime albă.
Sursa: www.descopera.ro
Autor: Marius-Constantin POPA, Redactor Info APOLLONIA