O nouă cercetare indică faptul că o dietă mediteraneană (bogată în fructe, legume și pește) poate reduce riscul de a suferi de boala Parkinson cu 46 de procente. Studiul sugerează că dieta joacă un rol important în prevenirea acestei afecțiuni. Cu toate că nu se cunoaște cu exactitate motivul pentru care anumite alimente au un efect protector, unele cercetări sugerează că această boală poate apărea atunci când celulele din organism trec printr-un proces distructiv denumit „stres oxidativ”.
În cadrul acestuia, substanțele care dăunează (care au pătruns în organism ca urmare a unei diete nesănătoase) atacă celulele într-un mod asemănător celui în care rugina afectează caroseria unei mașini. Fructele, legumele și carnea de pește conțin numeroase substanțe antioxidante, contribuind în acest fel la prevenirea acestui proces dăunător. Cercetătorii japonezi au studiat obiceiurile alimentare a peste 200 de pacienți diagnosticați recent cu Parkinson, comparând dieta acestora cu cea a peste 350 de voluntari sănătoși.
Experții au împărțit participanții la studiu în trei grupuri, în funcție de dieta urmată de aceștia. Cei care urmau o dietă sănătoasă consumau în special fructe proaspete, legume, pește, plante leguminoase (linte, fasole, mazăre), ciuperci și alge. Cei care urmau o dietă occidentală, unde predominau carnea roșie și alimentele bogate în grăsimi de origine animală, iar dieta persoanelor care urmau o dietă compusă din alimente ușoare și constituia o combinație a celorlalte două diete. Rezultatele studiului au indicat faptul că persoanele care urmau dieta sănătoasă – care consumau cea mai mare cantitate de plante și pește – prezentau un risc mai scăzut de a suferi de Parkinson cu 46 de procente față de persoanele cu o dietă săracă în plante și pește.
Sursa: www.descopera.ro
Autor: Marius-Constantin POPA, Redactor Info APOLLONIA