Anumite proteine, denumite „elastine”, permit creșterea în dimensiuni a plămânilor în momentul respirației și ajută inima să pompeze în permanență mii de litri în tot organismul. La ora actuală, o nouă cercetare a descoperit că oamenii ar putea să își deregleze aceste funcții esențiale fără să conștientizeze, în cazul unui consum prea ridicat de zahăr. Această descoperire se afla la granița dintre medicină și fizică.
Elastinele participă în mod activ la o funcție denumită „feroelectricitate”, o activitate observată de regulă la magneți, atunci când o moleculă trece de la o sarcină pozitivă la una negativă. Atunci când aceste rețele de proteine elastice sunt expuse unui nivel ridicat de glucoză, structurile lor „îngheață”, reducându-și performanța la jumătate, fie prin încetinirea procesului, fie prin oprirea completă a acestuia. Acest lucru face posibilă distrugerea arterei sau a ligamentului implicat în respectivul proces mecanic.
La început, cercetătorii, fuseseră de părere că feroelectricitatea are loc numai la materialele sintetice. Totuși, aceiași specialiști au descoperit că acest proces juca un rol important în aorta unui porc. Acest lucru i-a determinat pe experți să își pună întrebarea dacă aceeași funcție poate fi întâlnită și în organismul uman. Oamenii de știință speră ca același fenomen să fie observat și la țesuturile și organele umane. Aceștia vor descoperi că acest fenomen este mai răspândit decât se crezuse până în prezent. Un proces denumit „glicare” are loc, de obicei, pe măsură ce un individ îmbătrânește și proteinele se întăresc și se îngroașă.
Această descoperire este importantă, întrucât oferă indicii valoroase despre originea fenomenului și sugerează că nu constituie un fenomen singular, ce are loc numai într-un singur tip de țesut, așa cum se considerase la început. Acest fenomen ar putea avea o legătură cu procesul de îmbătrânire și cu diabetul. În prezent, cercetătorii doresc să efectueze noi studii în vederea evaluării funcției elastinei și proprietățile feroelectrice ale acesteia, pentru identificarea contribuției pe care acest fenomen o poate avea în apariția unor afecțiuni.
Sursa: www.descopera.ro
Autor: Marius-Constantin POPA, Redactor Info APOLLONIA