Legumele deja culese își continuă ritmul biologic precis, iar cercetătorii au aflat cum le pot îmbunătăți proprietățile, acționând asupra ceasului intern al acestora. Oamenii de știință au reușit să sporească nivelul unor substanțe vegetale ale verzei care acționează împotriva cancerului, păcălind verzele gata culese și determinându-le să „se comporte” ca și cum ar fi fost o anumită perioadă a zilei. În anul 2012, o echipă de specialiști americani a descoperit că o plantă numită Arabidopsis thaliana, care face parte din aceeași familie ca și varza, își schimbă nivelul de substanțe insecticide naturale (produse de aceasta pentru a se apăra de insecte) în funcție de ritmul circadian, „ceasul biologic” intern care o ajută să știe ce moment al zilei este.
Producția substanțelor de apărare era maximă atunci când era cel mai probabil ca planta să fie atacată de insecte. În acest fel, planta era pregătită de apărare înainte de atac. Plantele își sincronizează ceasul intern cu mediul de viață, identificând condițiile de temperatură și lumină ambientală. Oamenii de știință au vrut să afle dacă plantele își mențin ritmul și după culegere, în timp ce sunt depozitate; motivul interesului lor este acela că unele substanțe de apărare produse de plante au și proprietăți de luptă contra cancerului. Cercetătorii au ajuns la concluzia că legume precum varza, spanacul, salata verde, dovleceii, morcovii și cartofii dulci, asemenea și unele fructe – ca afinele – își păstrează funcțional ceasul intern și după recoltare, dacă sunt expuse la o anumită alternanță de lumină și întuneric, într-o cameră închisă.
Oamenii de știință au descoperit, de asemenea, că dacă după ce este recoltată, varza este expusă la cicluri regulate de lumină și întuneric (asemănător ciclului zi-noapte), aceasta rămâne mai rezistentă la atacul insectelor în timpul depozitării. Așadar, în vederea păstrării legumelor ar fi mai avantajos să fie menținută în depozite alternanța de lumină și întuneric din natură. În industria alimentară, legumele sunt de cele mai multe ori păstrate la întuneric, ceea ce afectează funcționarea ceasului biologic. Păstrarea la întuneric economisește, într-adevăr, energie, însă în privința luminii și temperaturii, legumele sunt sensibile chiar la stimuli slabi, așa că nu ar fi nevoie de un consum foarte mare de energie pentru menținerea ritmului circadian al acestora.
Sursa: www.descopera.ro
Autor: Marius-Constantin POPA, Redactor Info APOLLONIA