Stiinta

iulie 15, 2014
 

LEACURI DIN GRĂDINĂ: Piersici

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , ,

Piersica este un fruct aromat cu origine exotică și cu o istorie ce datează din secolul al X-lea. Piersicile sunt originare din China, unde piersicul era perceput ca fiind „pomul vieții”. Vechii perși au făcut cunoscute aceste fructe și în Imperiul Roman, romanii numindu-le „mărul persan”.

Frunzele și florile de piersic se pot folosi sub formă de ceai, pentru acțiunea lor antiseptică, depurativă și de combatere a infecțiilor parazitare.

Piersicile sunt bogate în beta caroten, care se transformă în Vitamina A în corp, ce ajută la menținerea unei vederi sănătoase, previne apariția degenerescenței maculare și protejează retina de pericolul radicalilor liberi. Piersicile conțin două carotenoide, luteina și zeaxantina, care previn apariția cataractei.

Prezența magneziului în piersici ne ajută să menținem la distanță stresul și anxietatea. Vitamina B prezentă și ea în fruct are efecte asemănătoare serotoninei, numită și „hormonul fericirii”.

Piersicile pot fi aliatul nostru în lupta cu surplusul de kilograme. Prin compuși bioactivi previn apariția obezității și a bolilor asociate cu aceasta. Prin asimilarea nutrienților din piersică, organismul arde mai multe calorii decât conține fructul în sine.

Piersica nu conține nicio unitate de sodiu, ceea ce face ca acest fruct să fie perfect pentru persoanele care suferă un dezechilibru al raportului de sodiu și potasiu, și pentru cele cărora le este recomandată o dietă săracă în sodiu. Combinate, toate aceste beneficii fac din piersici fructul perfect pentru persoanele care au afecțiuni ale rinichiului.

Au un efect benefic și împotriva astmului, bronșitei, tusei seci și hipertensiunii.

Conțin multe fibre, care ne ajută în echilibrarea tranzitului intestinal și în combaterea unor boli precum constipația, ulcerul, gastrita sau hemoroizii. În plus, piersicile sunt bune pentru a scăpa de toxinele din stomac și previn astfel apariția unor boli.

Vitaminele și mineralele din piersici sunt cele care ne ajută în perioada de sarcină. Ajută în absorbția fierului, precum și în prevenirea crampelor și stării de oboseală, o caracteristică generală întâlnită în sarcină.

Piersicile sunt pline de compuși fenolici și carotenoizi, ce ne ajută să luptăm împotriva diferitelor tipuri de cancer, precum cel de sân, de plămâni sau de colon.

Vitamina C din piersică ține la distanță radicalii liberi și ne face pielea mai elastică și mai fermă. Studiile au arătat că zeaxantina și luteina din piersica au efecte anti-inflamatorii asupra deteriorării celulelor pielii cauzate de razele ultraviolete.

Piersicile proaspete sunt, în general, bine tolerate de organism, însă puful de la suprafața cojii, care conține substanțe cu rol de apărare, poate declanșa reacții alergice. Persoanele alergice la piersici pot consuma nectarinele, care au un potențial alergic mult mai redus, fiind foarte bine tolerate de sistemul digestiv.

 

Sursa: Agerpres





 
 

 

Terminal nou la Aeroportul Iaşi

În urmă cu câteva zile, conducerea Aeroportului Internaţional Iaşi a anunţat inaugurarea noului terminal pentru pasageri. La evenimentul ce va avea loc sâmbătă, sunt invitate oficialităţi locale, dar şi de la Bucure...
de
 

 
 

Ieşenii au căldură în calorifere

Din cauza temperaturilor scăzute din ultima perioadă, ieşenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare au de sâmbătă căldură în calorifere. Cu toate acestea, nu toţii locatarii vor să beneficieze încă de a...
de
 

 
 

Mii de pelerini, prin ploaie, pe Calea Sfinţilor

Au îndurat vântul rece şi ploaia, arătând că vremea rea nu poate sta în calea credinţei lor. Mii de credincioşi au luat parte duminică seară la procesiunea Calea Sfinţilor, în care moaştele Sfintei Cuvioase Parasc...
de
 

 

 

Întâlnire cu poeta Ruxandra Cesereanu la Bistrot de Venise

Sâmbătă, 17 octombrie a.c., începând cu ora 16:00, selectul local veneţian Bistrot de Venise(Calle dei Fabbri, San Marco 4685, Veneţia) găzduieşte întâlnirea cu poeta Ruxandra Cesereanu şi cu traducătorul Giovanni ...
de
 

 
 

Angus Deaton a câștigat Premiul Nobel pentru Economie

Premiul Nobel pentru Economie pe anul 2015 a fost atribuit profesorului Angus Deaton, pentru analiza sa asupra consumului, sărăciei și bunăstării, a anunțat luni, la Stockholm, Comitetul Nobel. Născut în Edinburgh (Sco�...
de
 

 




 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi