Stiinta

decembrie 25, 2012
 

Laureat Nobel: Vom clona oameni peste 50 de ani

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , ,

Laureatul premiului Nobel pentru medicină din acest an, Sir John Gudron, a făcut o previziune controversată: peste 50 de ani clonarea umană va deveni realitate.

Este un anunţ de luat în considerare deoarece el a mai prezis la vremea experimentelor sale cu broaşte că în maximum 50 de ani va fi clonat cu succes şi un mamifer şi a avut dreptate. Eforturile sale din anii ’50 şi ’60 în domeniul clonării broaştelor au dus ulterior la crearea celebrei oi Dolly în 1996. Acum ne mai desparte jumătate de secol până la crearea primei clone umane a explicat el pentru emisiunea „The Life Scientific” difuzată de BBC Radio 4.

Fertilizarea in-vitro a fost privită cu suspiciune la început, dar a devenit acceptată pe scară largă după ce în 1978 s-a născut Louise Brown, primul „copil din eprubetă”, a explicat cercetătorul, care este convins că oamenii vor accepta în timp şi clonarea umană.

„Eu cred că orice se poate face pentru a reduce suferinţa şi pentru a îmbunătăţi sănătatea umană va fi, de regulă, acceptat de publicul larg”, a explicat Gudron, conform “Telegraph”. Mai mult decât atât, părinţii ar putea fi încântaţi de posibilitatea clonării copiilor care au decedat, iar doctorii „nu ar face altceva decât să copieze ceea ce natura a făcut deja”, crede Gudron.

Gudron, împreună cu cercetătorul japonez Shinya Yamanaka a câştigat anul acesta premiul Nobel pentru medicină, pentru cercetările pe care le-au realizat în domeniul reprogramării nucleare. Reprogramarea nucleară este o tehnică ştiinţifică ce permite transformarea celulelor adulte în celulesuşă, capabile să se dezvolte în orice tip de ţesut în corpul uman. Argumentaţia comisiei Nobel a fost că „descoperirile celor doi au fost revoluţionare pentru înţelegerea modului în care se dezvoltă celulele şi organismele”. Astfel că, nici prin aceste cercetări Gudron nu se dezminte de interesul său pentru formarea şi dezvoltarea fiinţelor.

Clonarea umană presupune creearea unei copii genetice a unui om care există deja. Clona poate aparţine genetic unui bărbat sau unei femei în viaţă. Contactul sexual dintre cele două sexe nu mai este necesar. Fertilizarea nu mai este făcută de către un spermatozoid. Pentru clonare poate fi folosită orice celulă adultă din corpul uman.

Clona care se va naşte va prezenta fenotipul (aspectul fizic, caracteristicele comportamentale, fiziologice şi biochimice) precum şi genotipul (totalitatea factorilor ereditari-genele) celui care a donat celula adultă şi nu a mamei purtătoare.

Aceasta este clonarea umană reproductivă din care vor rezulta nou-născuţi identici cu donatorul. Clona va avea doar un singur părinte genetic, donatorul de celulă. Acesta poate fi considerat fratele geamăn identic al donatorului, dar mai tânăr.

Clonarea reproductivă nu este admisă deocamdată nicăieri în lume. Rezoluţia Comisiei pentru probleme de bioetică a Parlamentului Europei, din 7 septembrie 2000, interzice „utilizarea embrionilor umani pentru producerea de celule tulpinare”.

Pe lângă clonarea umană reproductivă mai există clonarea embrionară, tehnică care produce gemeni monozigoţi sau tripleţi şi clonarea terapeutică, în care celule stem sunt prelevate de pe embrioni pentru a produce ţesuturi sau un întreg organ pentru transplantul înapoi la persoana donatoare.

Opinia publică, din domeniul ştiinţific, politic sau religios, şi-a exprimat neliniştile pe acest subiect. Clonarea umană atentează la diversitatea umană, la libertăţile cele mai intime ale omului şi creează circumstanţe perfecte pentru epurări etnice.

Prin clonare copilului i se asigură descendenţa unui singur părinte, i se impune un anumit destin. Din punct de vedere biologic, un asemenea om este legat de evoluţia modelului său, căci în programul său genetic sunt înscrise toate calităţile sau defectele antecesorului.

Clonarea unor indivizi dotaţi numai cu o anumită funcţiune poate fi utilizată în activităţi diverse, preponderent politice. Crearea de indivizi identici, din punct de vedere biologic, ar distruge conceptul de familie. Fiul, născut prin clonare, poate fi considerat un frate geamăn al tatălui.

Tehnica clonării încă este departe de reuşită. La clonarea lui Dolly s-au înregistrat 236 de eşecuri. Fiecare eşec înseamnă un embrion mort, fie la implantare, fie pe parcursul gestatiei, înainte ca, doar prin accident, să ajungă la naştere. În prezent, tehnicile nu pot asigura dezvoltarea fără pericolul apariţiei unor anormalităţi.

 

Sursa: semneletimpului.ro

Autor: Gianina Gheorghiu, redactor Agenția de Presă Info Apollonia





 
 

 

PROIECȚII CINEMATOGRAFICE CONTROLATE DIRECT DE CREIERUL SPECTATORULUI

Cum ar fi să puteţi interveni asupra unui film, în timp ce îl vedeţi, pentru a-l modifica după cum vă place? Este ceea ce încearcă să facă un cercetător din Marea Britanie. Deocamdată, însă, este doar un experime...
de Laura Romila
 

 
 

FERMIERII CARE PRIMESC BANI DE LA UE AR PUTEA FI VERIFICAȚI PRIN SATELIT

Fermierii care primesc bani de la Uniunea Europeană ar putea fi controlaţi prin intermediul sateliţilor. Aflaţi în spaţiu, la peste 700 de kilometri distanţă de Pământ, aceştia vor monitoriza culturile şi vor semnal...
de Laura Romila
 

 
 

Misiune pe Marte în căutare de semne de viață

Agenţia Spaţială Europeană se pregăteşte să înceapă explorarea atmosferei lui Marte, în căutare de semne de viaţă. Va face acest pas cu ajutorul unei sonde aflate pe orbita Planetei Roşii, la 400 de kilometri dist...
de Laura Romila
 

 

 

Inteligența Artificială ar putea fi folosită în lupta împotriva cancerului

Inteligența Artificială ar putea fi folosită ca o “armă” în lupta împotriva cancerului. Devoltarea tehnologiei ar putea crea instrumente care să depisteze această boală chiar din stadiile incipiente. Descoperirea a...
de Laura Romila
 

 
 

MUZEUL BÂRLĂDEAN A DESCHIS “ ZILELE CULTURALE ALE BÂRLADULUI”

În intervalul 11-20 mai 2018, la Bârlad se va derula programul Zilelor Culturale, care au ajuns la cea de a XXXIII-a ediție. Vor fi 10 zile în care oameni de cultură, cercetători din țară și străinătate, artiști, vo...
de Laura Romila
 

 




 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi