Stiinta

februarie 28, 2013
 

Laptele din soia, mai sănătos decât cel de vacă?

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , ,

Lactoza, glucidele primare din laptele de vacă, poate constitui o problemă pentru anumiți indivizi. Aceștia dezvoltă intoleranță la lactoză ca urmare a lipsei enzimelor din organism care nu sunt necesare în vederea dizolvării lactozei. În acest fel, consumul anumitor produse lactate poate cauza gaze, balonare și diaree.

În acest caz, laptele din soia devine cea mai bună alternativă. Laptele din soia este de fapt o băutură vegetală, un lichid ce rămâne după ce boabele de soia sunt înmuiate și ulterior stoarse. La ora actuală, din ce în ce mai multe persoane aleg această băutură datorită beneficiilor pe care aceasta le aduce sănătății, iar pentru vegetarieni acesta constituie un bun substitut pentru laptele de vacă.

Laptele de vacă furnizează glucide, vitamine, minerale și grăsimi. O ceașcă de lapte de vacă are 8 grame de proteine și 12 grame de glucide și asigură 30 de procente din cantitatea de calciu necesară zilnic unui adult și 50 de procente din necesarul de vitamina B12 și riboflavină (vitamină din grupul B). Câteodată, laptele de vacă este îmbogățit și cu vitamina D în vederea facilitării absorbției calciului. Totuși, pasteurizarea, procesul cu ajutorul căruia laptele este conservat, distruge bacteriile bune, enzimele sănătoase și proteinele. După pasteurizare, oamenii ajung să bea un lichid mort.

În acest fel, beneficiile numeroase ale laptelui pot fi regăsite numai în cazul laptelui proaspăt. Laptele crud este foarte bogat în enzime și conține toți cei 22 de aminoacizi fundamentali, printre care și fosfatul, important pentru absorbția de calciu. Laptele crud este cea mai bună sursă de calciu disponibilă. Mai mult, el conține multe vitamine, îndeosebi vitamina B12, care este dificil de găsit în alte surse decât cele din carne. În laptele de vacă pot fi găsite, de asemenea, enzimele IgG și vitaminele A, B și C. Lipaza, care contribuie la digestia grăsimilor, și acidul linoleic, care luptă contra cancerului,  sunt, de asemenea, prezente în laptele de vacă.

 

Sursa: www.csid.ro

Autor: Marius-Constantin POPA, Redactor Info APOLLONIA

 





 
 

 

Terminal nou la Aeroportul Iaşi

În urmă cu câteva zile, conducerea Aeroportului Internaţional Iaşi a anunţat inaugurarea noului terminal pentru pasageri. La evenimentul ce va avea loc sâmbătă, sunt invitate oficialităţi locale, dar şi de la Bucure...
de
 

 
 

Ieşenii au căldură în calorifere

Din cauza temperaturilor scăzute din ultima perioadă, ieşenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare au de sâmbătă căldură în calorifere. Cu toate acestea, nu toţii locatarii vor să beneficieze încă de a...
de
 

 
 

Mii de pelerini, prin ploaie, pe Calea Sfinţilor

Au îndurat vântul rece şi ploaia, arătând că vremea rea nu poate sta în calea credinţei lor. Mii de credincioşi au luat parte duminică seară la procesiunea Calea Sfinţilor, în care moaştele Sfintei Cuvioase Parasc...
de
 

 

 

Întâlnire cu poeta Ruxandra Cesereanu la Bistrot de Venise

Sâmbătă, 17 octombrie a.c., începând cu ora 16:00, selectul local veneţian Bistrot de Venise(Calle dei Fabbri, San Marco 4685, Veneţia) găzduieşte întâlnirea cu poeta Ruxandra Cesereanu şi cu traducătorul Giovanni ...
de
 

 
 

Angus Deaton a câștigat Premiul Nobel pentru Economie

Premiul Nobel pentru Economie pe anul 2015 a fost atribuit profesorului Angus Deaton, pentru analiza sa asupra consumului, sărăciei și bunăstării, a anunțat luni, la Stockholm, Comitetul Nobel. Născut în Edinburgh (Sco�...
de
 

 




 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi