Indicele de masă corporală (IMC) al unei persoane crește cu 0,03 procente de fiecare dată când acea persoană consumă mâncare fast-food, arată o cercetare realizată de către oamenii de știință americani. Datele cercetării au scos, de asemenea, la iveală, faptul că între 1999 și 2008, numărul meniurilor fast-food consumate în fiecare an de către o persoană, la nivel mondial, a crescut de la 27 la 33 de procente între 1998 și 2008. În aceeași perioadă de timp, indicele mediu de masă corporală din cele 25 de țări dezvoltate a crescut de la 25,8 la 26,4 procente, potrivit Daily Mail. Cercetătorii americani au concluzionat astfel că fiecare meniu fast-food determină o creștere cu 0,03 procente a indicelui de masă corporală.
O persoană cu IMG situat între 18,5 și 24,9 procente are o greutate normală, un IMC între 25 și 29,9 procente semnalează supraponderalitate, iar un IMC de peste 30 de procente reprezintă un simptom al obezităţii. Această cercetare este prima care examinează efectele consumului de mâncăruri fast-food asupra obezităţii și ale impactului economic al acestui fenomen, afirmând că guvernele ar trebui să ia măsuri concrete în vederea prevenirii obezităţii și a urmărilor acesteia pe termen lung – diabet, boli cardiovasculare și cancer. Cu toate că prezenta cercetare se concentrează pe țările dezvoltate, descoperirile acesteia sunt relevante și pentru țările în curs de dezvoltare, întrucât toate națiunile au trecut de fapt printr-un proces de globalizare și reglare a pieței – îndeosebi în ultimii 30 de ani.
Cele mai importante creșteri ale indicelui de masă corporală au fost constatate în Canada, Australia, Irlanda și Noua Zeelandă, iar creșterile cele mai reduse sunt înregistrate în țările cu reglementări de piață mai stricte, cum ar fi Italia, Olanda, Grecia și Belgia.
Sursa: www.capital.ro