Cercetătorii au realizat un studiu ale cărui rezultate indică faptul că ar trebui consumate măcar cinci porții de fructe și legume în fiecare zi. După ce studii anterioare demonstraseră că un consum regulat de fructe și legume crește speranța de viață, cercetătorii americani au descoperit că persoanele care consumă mai multe fructe și legume au tendința să fie mai optimiști.
Carotenoidele sunt compuși întâlniți frecvent la plante. Ei sunt antioxidanți despre care s-a descoperit că promovează sănătatea prin împiedicarea moleculelor din corp să producă radicali liberi. Cercetarea a analizat datele colectate de la aproape 1.000 de subiecți de sex masculin și feminin, având vârste cuprinse între 25 și 74 de ani. Participanții au fost supuși unor analize de sânge în vederea măsurării concentrației de antioxidanți, printre care și carotenoidele precum betacarotenul. În plus, subiecților li s-a cerut să completeze un chestionar pe baza căruia le erau analizate atitudinile legate de viață și în special gradul de optimism.
Conform rezultatelor, oamenii care aveau un grad mare de optimism aveau cu 13 procente mai multe carotenoide în comparație cu participanții mai puțin optimiști. De asemenea, s-a constatat că oamenii care consumau cel puțin 3 fructe sau legume pe zi aveau o atitudine mai optimistă comparativ cu cei care nu mâncau mai mult de două fructe sau legume în fiecare zi.
Întrucât experții au analizat o singură dată această legătură, ei nu au putut afla dacă un consum mai mare de fructe și legume determină oamenii să devină mai optimiști sau dacă indivizii optimiști tind să consume mai multe alimente de acest gen. Cercetări realizate anterior arătaseră faptul că persoanele optimiste aleg să ducă un stil de viață mai sănătos.
Sursa: www.descopera.ro
Autor: Marius-Constantin POPA, Redactor Info APOLLONIA