În prezent, băuturile dulci de tip cola sunt printre cele mai populare răcoritoare de pe glob. Cu toate acestea, puțini oameni cunosc istoria inedită a acestor băuturi. În anul 1863, chimistul francez Angelo Mariani a hotărât să combine coca cu vin, comercializând noua băutură sub denumirea de Vin Mariani. Amestecul de cocaină cu alcool dă naștere la un alt drog – cocaetilena – care are efecte asemănătoare cocainei, cu excepția faptului că efectul euforic este mai pronunțat în cazul cocaetilenei.
Băutura inedită concepută de chimist a fost foarte populară pe Bătrânul Continent, fiind apreciată chiar de liderii religioși de atunci. Observând succesul incredibil de care se bucura băutura francezului, farmacistul american John Smith Pemberton a hotărât să conceapă propria sa versiune. Rezultatul a primit denumirea de „Pemberton’s French Wine Cola”, licoarea sa fiind comercializată ca panaceu. La scurt timp după lansare, americanul s-a confruntat cu o problemă serioasă: băutura sa a devenit ilegală în regiunea din statul american Georgia unde locuia. Motivul îl constituia alcoolul care intra în compoziția licorii. Inventatorul american nu a renunțat, totuși, înlocuind vinul cu sirop de zahăr. Noul produs a fost lansat pe piață în anul 1886, purta denumirea „Coca-Cola” și respecta în totalitate legile care interziceau utilizarea alcoolului.
La scurt timp, băutura a devenit foarte populară drept „băutură a intelectualilor” printre albii înstăriți din Atlanta. Aceștia își dădeau întâlnire la farmacii pentru a consuma băutura, locuri devenite alternative la baruri pentru clasele bogate ale Georgiei. Din 1899, băutura s-a vândut în sticle, ceea ce permitea și afro-americanilor să o consume. Până la acea dată, Coca-Cola fusese comercializată exclusiv în farmacii, locuri segregate, unde americanii de culoare nu aveau acces. La scurt timp după ce americanilor de culoare li se permisese accesul la această băutură, albii din clasa de mijloc au început să își facă griji că băutura contribuia la consumul în exces de cocaină printre afro-americani. De aceea, în anul 1903 reprezentanții companiei au reacționat la temerile populației albe, eliminând cocaina din băutură și adăugând mai mult zahăr și cofeină.
Cocaina a devenit ilegală în SUA abia după 11 ani de la schimbarea efectuată de reprezentanții companiei. Principalul motiv îl constituia efectele sociale ale acestui drog, nu faptul că aceasta afecta sănătatea consumatorului. Documentele din acea vreme confirmă că argumentele rasiste erau foarte răspândite, jucând un rol important în condamnarea cocainei. La ora actuală, băutura conține coca în continuare, dar ecgonina, alcaloidul cheie, este înlăturată din frunza de cocă. Procesul de extracție a fost perfecționat abia în 1929, astfel că până atunci elementele psihoactive ale frunzei de coca încă se găseau în cantități mici în această băutură. De asemenea, acest proces este realizat în prezent la o fabrică din New Jersey deținută de compania Stepan. În urmă cu zece ani, această companie a importat 175.000 de kilograme de coca pentru producerea băuturii, o cantitate suficient de mare pentru a produce cocaină în valoare de 200 de milioane de dolari. De aceea, fabrica unde este produs extractul din frunze de coca este foarte bine păzită.
Sursa: www.descopera.ro
Autor: Marius-Constantin POPA, Redactor Info APOLLONIA