O genă asociată obezității, din a cărei pricină înghețata și dulciurile par mai gustoase, determinându-le pe doamne să aprecieze acest gen de alimente mai mult decât domnii, a fost descoperită de către cercetătorii canadieni, conform site-ului www.dailymail.co.uk. Aceștia din urmă consideră că descoperirea acestei gene ar însemna că oamenii nu sunt cu adevărat vinovați de alegerile lor alimentare. Totodată, descoperirea ar putea explica în parte mecanismul care stă la baza declanșării obezității.
Spre deosebire de culpabilizarea persoanelor obeze pentru obiceiurile alimentare mai puțin sănătoase, oamenii de știință canadieni afirmă că obezitatea este determinată de o predispoziție genetică, stresul ambiant și sănătatea emoțională. Ei au descoperit o variație genetică (genă alelă) care regularizează sinteza de dopamină, supranumită „hormonul plăcerii”. Acest studiu ar putea reprezenta un important pas făcut în vederea prevenirii și tratării obezității. Coordonatorul studiului, Profesorul Michael Meaney, a afirmat că „în termeni mai largi, am descoperit că obezitatea este produsul geneticii, al dezvoltării timpurii şi al circumstanţelor”.
Echipa de cercetători a testat 150 de copii cu vârsta de patru ani, în cadrul unui proiect realizat pe mame care sufereau de depresie, o afecțiune care le împiedica să interacționeze cu copiii lor. De asemenea, oamenii de știință au monitorizat femei însărcinate, dintre care unele sufereau de depresie sau trăiau în sărăcie, alături de copiii lor, de la naștere până când aceștia din urmă aveau 10 ani. Cei 150 de copii au primit câte o gustare, putând alege între alimente sănătoase și alimente nesănătoase. Mamele voluntare au completat de asemenea un chestionar cu privire la obiceiurile alimentare ale copiilor lor.
S-a descoperit că o variație a genei care regularizează activitatea dopaminei, substanța care reglează răspunsul organismului față de alimentele gustoase, a prezis cantitatea de alimente „de consolare” – preparate foarte dulci cum ar fi înghețată, bomboane și prăjituri – selectată și consumată de către copii. Acest efect a fost foarte important la fete, unde s-a descoperit că purtau gena alelă care scade funcția dopaminei.
Conform aceluiași profesor Meaney, cantitatea alimentelor „de consolare” consumată în timpul testelor de către copiii de patru ani a prezis greutatea corporală înregistrată de fetițe ulterior la vârsta de șase ani. Studiile oamenilor de știință canadieni arată că genetica și sănătatea emoțională se combină în vederea determinării consumului de alimente care cauzează obezitate. Următorul pas va consta în identificarea copiilor vulnerabili, deoarece ar putea exista anumite metode de prevenire a bolii și consiliere în fazele incipiente ale obezității.
Sursa: www.csid.ro