Stiinta

decembrie 4, 2013
 

De ce le place femeilor să mănânce dulciuri? Ştiinţa ne oferă răspunsul

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , ,

O genă asociată obezității, din a cărei pricină înghețata și dulciurile par mai gustoase, determinându-le pe doamne să aprecieze acest gen de alimente mai mult decât domnii, a fost descoperită de către cercetătorii canadieni, conform site-ului www.dailymail.co.uk. Aceștia din urmă consideră că descoperirea acestei gene ar însemna că oamenii nu sunt cu adevărat vinovați de alegerile lor alimentare. Totodată, descoperirea ar putea explica în parte mecanismul care stă la baza declanșării obezității.

Spre deosebire de culpabilizarea persoanelor obeze pentru obiceiurile alimentare mai puțin sănătoase, oamenii de știință canadieni afirmă că obezitatea este determinată de o predispoziție genetică, stresul ambiant și sănătatea emoțională. Ei au descoperit o variație genetică (genă alelă) care regularizează sinteza de dopamină, supranumită „hormonul plăcerii”. Acest studiu ar putea reprezenta un important pas făcut în vederea prevenirii și tratării obezității. Coordonatorul studiului, Profesorul Michael Meaney, a afirmat că „în termeni mai largi, am descoperit că obezitatea este produsul geneticii, al dezvoltării timpurii şi al circumstanţelor”.

Echipa de cercetători a testat 150 de copii cu vârsta de patru ani, în cadrul unui proiect realizat pe mame care sufereau de depresie, o afecțiune care le împiedica să interacționeze cu copiii lor. De asemenea, oamenii de știință au monitorizat femei însărcinate, dintre care unele sufereau de depresie sau trăiau în sărăcie, alături de copiii lor, de la naștere până când aceștia din urmă aveau 10 ani. Cei 150 de copii au primit câte o gustare, putând alege între alimente sănătoase și alimente nesănătoase. Mamele voluntare au completat de asemenea un chestionar cu privire la obiceiurile alimentare ale copiilor lor.

S-a descoperit că o variație a genei care regularizează activitatea dopaminei, substanța care reglează răspunsul organismului față de alimentele gustoase, a prezis cantitatea de alimente „de consolare” – preparate foarte dulci cum ar fi înghețată, bomboane și prăjituri – selectată și consumată de către copii. Acest efect a fost foarte important la fete, unde s-a descoperit că purtau gena alelă care scade funcția dopaminei.

Conform aceluiași profesor Meaney, cantitatea alimentelor „de consolare” consumată în timpul testelor de către copiii de patru ani a prezis greutatea corporală înregistrată de fetițe ulterior la vârsta de șase ani. Studiile oamenilor de știință canadieni arată că genetica și sănătatea emoțională se combină în vederea determinării consumului de alimente care cauzează obezitate. Următorul pas va consta în identificarea copiilor vulnerabili, deoarece ar putea exista anumite metode de prevenire a bolii și consiliere în fazele incipiente ale obezității.

 

Sursa: www.csid.ro





 
 

 

PROIECȚII CINEMATOGRAFICE CONTROLATE DIRECT DE CREIERUL SPECTATORULUI

Cum ar fi să puteţi interveni asupra unui film, în timp ce îl vedeţi, pentru a-l modifica după cum vă place? Este ceea ce încearcă să facă un cercetător din Marea Britanie. Deocamdată, însă, este doar un experime...
de Laura Romila
 

 
 

FERMIERII CARE PRIMESC BANI DE LA UE AR PUTEA FI VERIFICAȚI PRIN SATELIT

Fermierii care primesc bani de la Uniunea Europeană ar putea fi controlaţi prin intermediul sateliţilor. Aflaţi în spaţiu, la peste 700 de kilometri distanţă de Pământ, aceştia vor monitoriza culturile şi vor semnal...
de Laura Romila
 

 
 

Misiune pe Marte în căutare de semne de viață

Agenţia Spaţială Europeană se pregăteşte să înceapă explorarea atmosferei lui Marte, în căutare de semne de viaţă. Va face acest pas cu ajutorul unei sonde aflate pe orbita Planetei Roşii, la 400 de kilometri dist...
de Laura Romila
 

 

 

Inteligența Artificială ar putea fi folosită în lupta împotriva cancerului

Inteligența Artificială ar putea fi folosită ca o “armă” în lupta împotriva cancerului. Devoltarea tehnologiei ar putea crea instrumente care să depisteze această boală chiar din stadiile incipiente. Descoperirea a...
de Laura Romila
 

 
 

MUZEUL BÂRLĂDEAN A DESCHIS “ ZILELE CULTURALE ALE BÂRLADULUI”

În intervalul 11-20 mai 2018, la Bârlad se va derula programul Zilelor Culturale, care au ajuns la cea de a XXXIII-a ediție. Vor fi 10 zile în care oameni de cultură, cercetători din țară și străinătate, artiști, vo...
de Laura Romila
 

 




 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi