Oamenii tind să creadă că muștarul este galben din cauza semințelor din care este fabricat. Cu toate acestea, în realitate, nu este chiar așa. De fapt, semințele de muștar au o culoare gri-maronie. Culoarea galbenă a alimentului este dată de un portaltoi al unei plante denumite curcuma. Totuși, istoria muștarului este mult mai lungă și mai complicată la o „privire” mai atentă.
Curcuma este originară din pădurile tropicale ale Africii de Sud și de veacuri întregi aceasta este folosită drept colorant alimentar. Această plantă este culeasă an de an pentru rizomul ei. Aceste este fiert, uscat și măcinat până ia forma unei pudre. Pentru obținerea tradiționalului muștar galben, pudra de curcuma este amestecată cu pudra obținută din semințele de muștar, oțet, apă și sare. În plus, curcuma este un ingredient tradițional utilizat în multe feluri de mâncare din India, oferindu-le alimentelor un gust ușor amar.
Cu toate acestea, nu numai pudra din rizomul de curcuma este folosită în industria alimentară, ci întreaga plantă poate face parte din mâncare. Datorită gustului lor înțepător, și frunzele plantei sunt folosite în multe rețete din Indonezia. În plus, încă de acum multe generații, oamenii din regiune au descoperit că planta are și multe calități medicinale. În mod tradițional, curcuma este folosită în tratamentul contra inflamațiilor, septicemiei și a leziunilor hepatice.
Sursa: www.descopera.ro
Autor: Marius-Constantin POPA, Redactor Info APOLLONIA