Stiinta

aprilie 26, 2013
 

De ce este bine să mănânci gălbenuş de ou: şapte beneficii extraordinare pentru sănătate

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , ,

Gălbenușurile au un conținut crescut de colesterol, dar o cercetare realizată recent indică faptul că un consum regular de ouă nu influențează deloc nivelul de colesterol general din sânge, în timp ce un alt studiu a stabilit că acest aliment crește nivelul de colesterol bun, care are capacitatea de a proteja inima. Aceste lucruri pot cauza confuzii, dar comunitatea medicală spune că nu trebuie confundat colesterolul din dietă cu cel din sânge, asociat unui risc sporit de infarct și accident cerebral. Nu există informații care să sugereze că pe primul loc în topul îngrijorărilor referitoare la alegerile alimentare trebuie să se fie colesterolul. Toți oamenii recunoaște că diabetul și obezitatea sunt cauzate de consumul exagerat de alimente procesate.

Cele şapte din cele mai importante beneficii ale consumului de gălbenuşuri (sau ouă întregi) sunt următoarele:

1.Ochi – gălbenuşul conţine luteină şi zeaxantină, două carotenoide asociate cu o reducere a riscului de apariţie a cataractei şi a degenerescenţei maculare.

2. Inimă – consumul regulat de ouă (unul pe zi) ajută la reducerea riscurilor de formare a cheagurilor de sânge şi de producere infarctului şi accidentului cerebral.

3. Creier –cu toate că este bogat în colesterol, gălbenușul aduce mari beneficii asupra sănătăţii generale, printre acestea numărându-se şi faptul că el conţine un nivel ridicat de colină (vitamina B7), care ajută la îmbunătăţirea funcţiilor neurologice, la reducerea inflamaţiilor din organism, la dezvoltarea creierului în stadiul intrauterin (consumat de femeile însărcinate) şi la producerea serotoninei şi dopaminei, cunoscute ca hormoni ai fericirii.

4. Sâni – colina din gălbenuş contribuie, de asemenea, la prevenirea cancerului mamar, conform anumitor cercetări, îndeosebi dacă acest consum regulat de ouă a început încă din adolescenţă. Alte cercetări au stabilit o asociere între consumul de ouă şi o rată mai redusă de cazuri de cancer mamar, dar cu o menţiune: consumul a maximum două ouă pe săptămână este asociat cu un risc mai scăzut de cancer mamar, în timp ce consumul a şapte ouă pe săptămână contribuie la creşterea acestui risc.

5. Păr, unghii, piele – ouăle sunt bogate în sulf, un ingredient esenţial pentru absorbţia vitaminelor B, folositoare unei bune funcţionări a ficatului, însă şi pentru producerea colagenului şi cheratinei, care contribuie la menţinerea sănătăţii pielii, unghiilor şi părului, oferind în plus strălucire.

6. Dezvoltarea muşchilor – cu şase grame de proteine pentru fiecare ou, alături de aminoacizii conţinuţi, ouăle sunt o alegere perfectă pentru încurajarea dezvoltării musculare.

7. Menţinerea unei greutăţi optime – mai multe cercetări au demonstrat că un consum regulat de ouă la micul dejun contribuie la combaterea surplusului ponderal. Persoanele care au consumat ouă la micul dejun, vreme de 8 săptămâni, au înregistrat o reducere cu 61 de procente a indicelui de masă corporală (IMC), fațăde persoanele care au consumat la această masă un colac cu acelaşi conţinut caloric. IMC este obţinut prin împărţirea greutăţii (în kilograme) la pătratul înălţimii (în metri).

 

Sursa: www.descopera.ro

Autor: Marius-Constantin POPA, Redactor Info APOLLONIA





 
 

 

PROIECȚII CINEMATOGRAFICE CONTROLATE DIRECT DE CREIERUL SPECTATORULUI

Cum ar fi să puteţi interveni asupra unui film, în timp ce îl vedeţi, pentru a-l modifica după cum vă place? Este ceea ce încearcă să facă un cercetător din Marea Britanie. Deocamdată, însă, este doar un experime...
de Laura Romila
 

 
 

FERMIERII CARE PRIMESC BANI DE LA UE AR PUTEA FI VERIFICAȚI PRIN SATELIT

Fermierii care primesc bani de la Uniunea Europeană ar putea fi controlaţi prin intermediul sateliţilor. Aflaţi în spaţiu, la peste 700 de kilometri distanţă de Pământ, aceştia vor monitoriza culturile şi vor semnal...
de Laura Romila
 

 
 

Misiune pe Marte în căutare de semne de viață

Agenţia Spaţială Europeană se pregăteşte să înceapă explorarea atmosferei lui Marte, în căutare de semne de viaţă. Va face acest pas cu ajutorul unei sonde aflate pe orbita Planetei Roşii, la 400 de kilometri dist...
de Laura Romila
 

 

 

Inteligența Artificială ar putea fi folosită în lupta împotriva cancerului

Inteligența Artificială ar putea fi folosită ca o “armă” în lupta împotriva cancerului. Devoltarea tehnologiei ar putea crea instrumente care să depisteze această boală chiar din stadiile incipiente. Descoperirea a...
de Laura Romila
 

 
 

MUZEUL BÂRLĂDEAN A DESCHIS “ ZILELE CULTURALE ALE BÂRLADULUI”

În intervalul 11-20 mai 2018, la Bârlad se va derula programul Zilelor Culturale, care au ajuns la cea de a XXXIII-a ediție. Vor fi 10 zile în care oameni de cultură, cercetători din țară și străinătate, artiști, vo...
de Laura Romila
 

 




 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi