Stiinta

aprilie 26, 2013
 

De ce este bine să mănânci gălbenuş de ou: şapte beneficii extraordinare pentru sănătate

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , ,

Gălbenușurile au un conținut crescut de colesterol, dar o cercetare realizată recent indică faptul că un consum regular de ouă nu influențează deloc nivelul de colesterol general din sânge, în timp ce un alt studiu a stabilit că acest aliment crește nivelul de colesterol bun, care are capacitatea de a proteja inima. Aceste lucruri pot cauza confuzii, dar comunitatea medicală spune că nu trebuie confundat colesterolul din dietă cu cel din sânge, asociat unui risc sporit de infarct și accident cerebral. Nu există informații care să sugereze că pe primul loc în topul îngrijorărilor referitoare la alegerile alimentare trebuie să se fie colesterolul. Toți oamenii recunoaște că diabetul și obezitatea sunt cauzate de consumul exagerat de alimente procesate.

Cele şapte din cele mai importante beneficii ale consumului de gălbenuşuri (sau ouă întregi) sunt următoarele:

1.Ochi – gălbenuşul conţine luteină şi zeaxantină, două carotenoide asociate cu o reducere a riscului de apariţie a cataractei şi a degenerescenţei maculare.

2. Inimă – consumul regulat de ouă (unul pe zi) ajută la reducerea riscurilor de formare a cheagurilor de sânge şi de producere infarctului şi accidentului cerebral.

3. Creier –cu toate că este bogat în colesterol, gălbenușul aduce mari beneficii asupra sănătăţii generale, printre acestea numărându-se şi faptul că el conţine un nivel ridicat de colină (vitamina B7), care ajută la îmbunătăţirea funcţiilor neurologice, la reducerea inflamaţiilor din organism, la dezvoltarea creierului în stadiul intrauterin (consumat de femeile însărcinate) şi la producerea serotoninei şi dopaminei, cunoscute ca hormoni ai fericirii.

4. Sâni – colina din gălbenuş contribuie, de asemenea, la prevenirea cancerului mamar, conform anumitor cercetări, îndeosebi dacă acest consum regulat de ouă a început încă din adolescenţă. Alte cercetări au stabilit o asociere între consumul de ouă şi o rată mai redusă de cazuri de cancer mamar, dar cu o menţiune: consumul a maximum două ouă pe săptămână este asociat cu un risc mai scăzut de cancer mamar, în timp ce consumul a şapte ouă pe săptămână contribuie la creşterea acestui risc.

5. Păr, unghii, piele – ouăle sunt bogate în sulf, un ingredient esenţial pentru absorbţia vitaminelor B, folositoare unei bune funcţionări a ficatului, însă şi pentru producerea colagenului şi cheratinei, care contribuie la menţinerea sănătăţii pielii, unghiilor şi părului, oferind în plus strălucire.

6. Dezvoltarea muşchilor – cu şase grame de proteine pentru fiecare ou, alături de aminoacizii conţinuţi, ouăle sunt o alegere perfectă pentru încurajarea dezvoltării musculare.

7. Menţinerea unei greutăţi optime – mai multe cercetări au demonstrat că un consum regulat de ouă la micul dejun contribuie la combaterea surplusului ponderal. Persoanele care au consumat ouă la micul dejun, vreme de 8 săptămâni, au înregistrat o reducere cu 61 de procente a indicelui de masă corporală (IMC), fațăde persoanele care au consumat la această masă un colac cu acelaşi conţinut caloric. IMC este obţinut prin împărţirea greutăţii (în kilograme) la pătratul înălţimii (în metri).

 

Sursa: www.descopera.ro

Autor: Marius-Constantin POPA, Redactor Info APOLLONIA





 
 

 

Terminal nou la Aeroportul Iaşi

În urmă cu câteva zile, conducerea Aeroportului Internaţional Iaşi a anunţat inaugurarea noului terminal pentru pasageri. La evenimentul ce va avea loc sâmbătă, sunt invitate oficialităţi locale, dar şi de la Bucure...
de
 

 
 

Ieşenii au căldură în calorifere

Din cauza temperaturilor scăzute din ultima perioadă, ieşenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare au de sâmbătă căldură în calorifere. Cu toate acestea, nu toţii locatarii vor să beneficieze încă de a...
de
 

 
 

Mii de pelerini, prin ploaie, pe Calea Sfinţilor

Au îndurat vântul rece şi ploaia, arătând că vremea rea nu poate sta în calea credinţei lor. Mii de credincioşi au luat parte duminică seară la procesiunea Calea Sfinţilor, în care moaştele Sfintei Cuvioase Parasc...
de
 

 

 

Întâlnire cu poeta Ruxandra Cesereanu la Bistrot de Venise

Sâmbătă, 17 octombrie a.c., începând cu ora 16:00, selectul local veneţian Bistrot de Venise(Calle dei Fabbri, San Marco 4685, Veneţia) găzduieşte întâlnirea cu poeta Ruxandra Cesereanu şi cu traducătorul Giovanni ...
de
 

 
 

Angus Deaton a câștigat Premiul Nobel pentru Economie

Premiul Nobel pentru Economie pe anul 2015 a fost atribuit profesorului Angus Deaton, pentru analiza sa asupra consumului, sărăciei și bunăstării, a anunțat luni, la Stockholm, Comitetul Nobel. Născut în Edinburgh (Sco�...
de
 

 




 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi