O echipă de specialiști britanici a descoperit că alimentul preferat de multă lume, ciocolata, este benefic pentru sănătate. O nouă cercetare indică faptul că o singură ciocolată are un efect direct asupra creierului, reducând riscul de a suferi un accident vascular cerebral. Mai multe studii anterioare indicaseră faptul că ciocolata amăruie, consumată în cantități moderate, poate avea efecte benefice asupra sănătății. Cea mai recentă cercetare, evidențiază pentru prima oară modul în care ciocolata influențează vasele sangvine.
Oamenii de știință au măsurat viteza sângelui care curgea prin cea mai mare arteră de la nivelul creierului în timp ce participanții consumau ciocolată stând întinși. Experții au descoperit că acest aliment are un efect asupra nivelului de dioxid de carbon ce afectează vasele sangvine, îmbunătățind fluxul sangvin și afectând celulele cerebrale. Consumul unei tablete obișnuite de ciocolată era asociat unei modificări a rigidității vaselor sangvine. Informațiile obținute sugerează că ciocolata are un efect direct asupra vaselor sangvine de la nivelul creierului.
Rezultatul studiului sugerează că un compus din ciocolată are un efect direct asupra vaselor de sânge, acest lucru fiind plauzibil întrucât ciocolata conține molecule de flavonoizi. Specialiștii sunt de părere că reducerea riscului de atac cerebral este datorată ciocolatei, care modifică modul în care se comportă vasele sangvine de la nivelul creierului. Flavonoizii, substanțe benefice aflate în planta de cacao, sunt antioxidanți care ajută la prevenirea afecțiunilor cardiace. Experții avertizează că multe tablete de ciocolată conțin mari cantități de zahăr și grăsimi, care pot determina apariția obezității, un factor de risc pentru atacurile cerebrale. De aceea, rezultatele acestei cercetări trebuie privite cu precauție.
Sursa: www.descopera.ro
Autor: Marius-Constantin POPA, Redactor Info APOLLONIA