Stiinta

decembrie 21, 2012
 

Copiii, mult mai îngrijoraţi decât cred părinţii

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , ,

Imaginea unui copil este oglindirea veseliei, optimismului şi naivităţii… sau poate că nu. O nouă cercetare pediatrică arată că adulţii supraestimează optimismul copiilor şi minimalizează anxietăţile şi îngrijorările pe care le au aceştia.

Până recent, cercetătorii au considerat că un copil cu vârsta sub şapte ani nu este capabil să descrie emoţiile pe care le simte, de aceea studiile anterioare cu privire la trăirile interioare ale copiilor s-au bazat pe relatările părinţilor sau ale altor adulţi.

Totuşi, cercetătorii au dorit să afle dacă informaţiile oferite de părinţi sunt reale sau doar rezultatul prejudecăţii pozitive pe care o manifestă faţă de propriii copii. Rezultatul a fost unul surprinzător pentru cercetători: trei studii separate, efectuate pe un grup de 500 de copii cu vârste între 4 şi 11 ani, au concluzionat că părinţii consideră că nu există motive de îngrijorare pentru copiii lor. Copiii însă s-au declarat îngrijoraţi cu privire la mai multe aspecte legate de familia şi căminul lor, lucruri de care părinţii auzeau pentru prima dată.

Studii anterioare au reuşit să găsească o relaţie cauzală între nivelul de anxietate al părinţilor şi cel al copiilor lor. Dar studiul de faţă, efectuat de doi cercetători de top de la Universităţile California şi Jaksonville, a arătat că supra-îngrijorarea copiilor este o tendinţă contemporană şi nu depinde decât arareori de predispoziţia spre anxietate a părinţilor.

Topul celor mai mari griji pe care le au copiii, realizat de Telefonul Copiilor din Marea Britanie surprinde prin profunzimea preocupărilor copiilor mici. În afară de teama de monştrii de sub pat, de câini sau de vizita la dentist, copiii sunt foarte îngrijoraţi cu privire la câteva aspecte ce ţin de familie.

În primul rând, copiii sunt îngrijoraţi atunci când părinţii lor se ceartă şi consideră întotdeauna, că ei sunt motivul. De altfel, preocuparea faţă de părinţi este manifestată şi prin grija ca mamei sau tatălui să nu i se întâmple ceva rău, atunci când pleacă de lângă copil.

Dintre grijile mai puţin cunoscute din viaţa copiilor fac parte şi îngrijorarea cu privire la moarte şi la ştirile pe care copiii le văd la televizor. O situaţie de acest tip este legată de riscul de a fi răpiţi, bătuţi sau omorâţi de străini, ştiri difuzate la cele mai multe jurnale de ştiri.

Psihologii şi terapeuţii colaboratori ai site-ului kidshealth.org au elaborat o listă de sfaturi pentru ca adulţii să îi poată ajuta pe copii să fie mai puţin anxioşi. Dacă părintele descoperă că pe copil îl preocupă sau îngrijorează ceva, acesta ar trebui să fie înţelegător – chiar dacă problema pare una mică.

În cazul unei probleme ce poate fi rezolvate, părintele trebuie să îi explice copilului că el se poate implica activ în găsirea unei soluţii şi să-l asigure că îi va fi mereu alături. Uneori însă, copiii se îngrijorează cu privire la lucruri care s-au întâmplat, de aceea este important că părintele să aşeze lucrurile într-o perspectivă corectă.

În privinţa unor probleme serioase, precum moartea, terorismul, războaiele, încălzirea globală, părintele trebuie să discute aceste subiecte cu copilul, să elucideze eventualele prejudecăţi şi să îl asigure că se află în siguranţă lângă părinţii săi.

 

 

Sursa: semneletimpului.ro

Autor: Gianina Gheorghiu, redactor Info Apollonia

 





 
 

 

Festival internaţional de Muzică pentru Copii, la Iaşi

Asociaţia Music for Kids şi City Hall Iaşi organizează a 7-a ediţie a Festivalului internaţional de Muzică pentru Copii şi Adolescenţi. Evenimentul este o competiţie de interpretare care are drept scop promovarea tine...
de
 

 
 

50 lei să-ţi trimiţi copilul la grădiniţă

Caravana de vară „Fiecare Copil în Grădiniță” a ajuns săptămâna aceasta la Iaşi, județul cu peste 5.700 de beneficiari estimați. Proiectul urmărește informarea părinților cu privire la Legea nr. 248/2015 și ...
de
 

 
 

Ce-și doresc ieșenii de la Moș Nicolae?

În fiecare an, Moş Nicolae vine pe furiş în casele oamenilor şi lasă cadouri în ghetuţele copiilor cuminţi, dar şi în cele ale adulţilor. Este mult mai discret ca Moş Crăciun, pentru că pe el nu-l vede nimeni nic...
de
 

 

 

Ochi în lacrimi la bradul speranţei

Joi, Fundaţia Star of Hope România împreună cu Primăria Municipiului Iaşi, au aprins primele steluţe în ,,bradul speranţei”, brad amplasat în fața Primăriei Iași, pe pietonalul Ștefan cel Mare. De ziua internaţ...
de
 

 
 

Iniţiative dedicate copiilor cu autism

Specialiştii în Sănătatea Mintală a Copilului şi Adolescentului au identificat o creştere alarmantă a cazurilor de autism în România, în ultimii 20 de ani. În acest context, deputatul PSD de Iaşi Cristina Nichita, ...
de
 

 




 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi