Stiinta

decembrie 21, 2012
 

Copiii, mult mai îngrijoraţi decât cred părinţii

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , ,

Imaginea unui copil este oglindirea veseliei, optimismului şi naivităţii… sau poate că nu. O nouă cercetare pediatrică arată că adulţii supraestimează optimismul copiilor şi minimalizează anxietăţile şi îngrijorările pe care le au aceştia.

Până recent, cercetătorii au considerat că un copil cu vârsta sub şapte ani nu este capabil să descrie emoţiile pe care le simte, de aceea studiile anterioare cu privire la trăirile interioare ale copiilor s-au bazat pe relatările părinţilor sau ale altor adulţi.

Totuşi, cercetătorii au dorit să afle dacă informaţiile oferite de părinţi sunt reale sau doar rezultatul prejudecăţii pozitive pe care o manifestă faţă de propriii copii. Rezultatul a fost unul surprinzător pentru cercetători: trei studii separate, efectuate pe un grup de 500 de copii cu vârste între 4 şi 11 ani, au concluzionat că părinţii consideră că nu există motive de îngrijorare pentru copiii lor. Copiii însă s-au declarat îngrijoraţi cu privire la mai multe aspecte legate de familia şi căminul lor, lucruri de care părinţii auzeau pentru prima dată.

Studii anterioare au reuşit să găsească o relaţie cauzală între nivelul de anxietate al părinţilor şi cel al copiilor lor. Dar studiul de faţă, efectuat de doi cercetători de top de la Universităţile California şi Jaksonville, a arătat că supra-îngrijorarea copiilor este o tendinţă contemporană şi nu depinde decât arareori de predispoziţia spre anxietate a părinţilor.

Topul celor mai mari griji pe care le au copiii, realizat de Telefonul Copiilor din Marea Britanie surprinde prin profunzimea preocupărilor copiilor mici. În afară de teama de monştrii de sub pat, de câini sau de vizita la dentist, copiii sunt foarte îngrijoraţi cu privire la câteva aspecte ce ţin de familie.

În primul rând, copiii sunt îngrijoraţi atunci când părinţii lor se ceartă şi consideră întotdeauna, că ei sunt motivul. De altfel, preocuparea faţă de părinţi este manifestată şi prin grija ca mamei sau tatălui să nu i se întâmple ceva rău, atunci când pleacă de lângă copil.

Dintre grijile mai puţin cunoscute din viaţa copiilor fac parte şi îngrijorarea cu privire la moarte şi la ştirile pe care copiii le văd la televizor. O situaţie de acest tip este legată de riscul de a fi răpiţi, bătuţi sau omorâţi de străini, ştiri difuzate la cele mai multe jurnale de ştiri.

Psihologii şi terapeuţii colaboratori ai site-ului kidshealth.org au elaborat o listă de sfaturi pentru ca adulţii să îi poată ajuta pe copii să fie mai puţin anxioşi. Dacă părintele descoperă că pe copil îl preocupă sau îngrijorează ceva, acesta ar trebui să fie înţelegător – chiar dacă problema pare una mică.

În cazul unei probleme ce poate fi rezolvate, părintele trebuie să îi explice copilului că el se poate implica activ în găsirea unei soluţii şi să-l asigure că îi va fi mereu alături. Uneori însă, copiii se îngrijorează cu privire la lucruri care s-au întâmplat, de aceea este important că părintele să aşeze lucrurile într-o perspectivă corectă.

În privinţa unor probleme serioase, precum moartea, terorismul, războaiele, încălzirea globală, părintele trebuie să discute aceste subiecte cu copilul, să elucideze eventualele prejudecăţi şi să îl asigure că se află în siguranţă lângă părinţii săi.

 

 

Sursa: semneletimpului.ro

Autor: Gianina Gheorghiu, redactor Info Apollonia

 





 
 

 

PROIECȚII CINEMATOGRAFICE CONTROLATE DIRECT DE CREIERUL SPECTATORULUI

Cum ar fi să puteţi interveni asupra unui film, în timp ce îl vedeţi, pentru a-l modifica după cum vă place? Este ceea ce încearcă să facă un cercetător din Marea Britanie. Deocamdată, însă, este doar un experime...
de Laura Romila
 

 
 

FERMIERII CARE PRIMESC BANI DE LA UE AR PUTEA FI VERIFICAȚI PRIN SATELIT

Fermierii care primesc bani de la Uniunea Europeană ar putea fi controlaţi prin intermediul sateliţilor. Aflaţi în spaţiu, la peste 700 de kilometri distanţă de Pământ, aceştia vor monitoriza culturile şi vor semnal...
de Laura Romila
 

 
 

Misiune pe Marte în căutare de semne de viață

Agenţia Spaţială Europeană se pregăteşte să înceapă explorarea atmosferei lui Marte, în căutare de semne de viaţă. Va face acest pas cu ajutorul unei sonde aflate pe orbita Planetei Roşii, la 400 de kilometri dist...
de Laura Romila
 

 

 

Inteligența Artificială ar putea fi folosită în lupta împotriva cancerului

Inteligența Artificială ar putea fi folosită ca o “armă” în lupta împotriva cancerului. Devoltarea tehnologiei ar putea crea instrumente care să depisteze această boală chiar din stadiile incipiente. Descoperirea a...
de Laura Romila
 

 
 

MUZEUL BÂRLĂDEAN A DESCHIS “ ZILELE CULTURALE ALE BÂRLADULUI”

În intervalul 11-20 mai 2018, la Bârlad se va derula programul Zilelor Culturale, care au ajuns la cea de a XXXIII-a ediție. Vor fi 10 zile în care oameni de cultură, cercetători din țară și străinătate, artiști, vo...
de Laura Romila
 

 




 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi