Viitoarele mame care consumă câteva cești de cafea în fiecare zi riscă să dea naștere copiilor subponderali. În plus, se pare că din cauza cafelei nașterea acestora va dura mai mult decât în mod normal, sugerează cercetătorii. Observațiile au fost făcute de experții norvegieni în urma unui studiu efectuat pe durata unui deceniu, perioadă în care au fost monitorizate aproape 6.000 de femei însărcinate.
În timpul studiului, experții au analizat informații privind consumul alimentelor și al băuturilor care conțineau cofeină, precum ceai, cafea, ciocolată. Comparând aceste date cu cele referitoare la copilul născut de fiecare participantă, cercetătorii au identificat existența unei legături între cofeină și greutatea copiilor la naștere. Mai exact, se pare că un consum zilnic cuprins între 200 și 300 de miligrame de cafeină sporește șansele ca bebelușul să fie catalogat drept prea mic în timpul sarcinii cu 62 de procente.
O ceașcă de cafea instant conține cam 100 de miligrame de cofeină, iar o ceașcă de cafea la filtru conține aproape 140 de miligrame de cofeină. Cu toate acestea, există de asemenea cafenele unde se poate găsi cafea ce conține 300 de miligrame de cofeină în fiecare cană. În plus, rezultatele cercetării sugerează că o singură cană de cafea consumată în fiecare zi poate prelungi nașterea cu opt ore.
Cofeina ar putea afecta dezvoltarea copilului încă nenăscut prin încetinirea pasajelor vitale prin care substanțele nutritive circulă de la mamă către el. De asemenea, se crede că este posibil ca femeile care beau cafea să aibă nașteri mai lungi tocmai din cauză că această băutură interferează cu semnalele chimice care apar odată cu travaliul. În urma acestor rezultate, experții britanici recomandă ca femeile însărcinate să consume mai puțin de 200 de miligrame de cafea în fiecare zi. În plus, dacă acestea nu vor să renunțe la această băutură, alternativa ar fi cafeaua decofeinizată.
Sursa: www.descopera.ro
Autor: Marius-Constantin POPA, Redactor Info APOLLONIA