Doamnele care consumă în mod regulat fructe acre, precum portocale sau grapefruit, își pot reduce în acest mod riscul de a suferi de un atac cerebral, conform unui studiu efectuat în Statele Unite ale Americii. Cercetarea a fost realizată pe baza unui sondaj efectuat de către infirmiere din Statele Unite, vreme de 14 luni, printre aproape 70.000 de persoane, care au răspuns la întrebări referitoare la alimentația lor, inclusiv consumul de fructe și legume. Studiul a avut ca obiectiv studierea efectelor flavonoidelor – substanțe conținute îndeosebi în fructe, legume, ciocolată amăruie și vin roșu – asupra sănătății.
Oamenii de știință au aflat că pacientele care mâncau mai multe portocale și grapefruit și beau suc obținut din aceste fructe își reduceau riscul de a suferi un atac cerebral cu 19 procente. Reducerea riscului de atac cerebral este legată de consumul de fructe și legume, mai exact aportul de vitamina C. Flavonoidele sunt cunoscute întrucât oferă o anumită formă de protecție, influențând diferite mecanisme, precum îmbunătățirea funcțiilor vaselor de sânge sau efectul antiinflamator. Oamenii de știință speră ca studii ulterioare să aducă lămuriri suplimentare în privința acestei legături între consumul de fructe acrișoare și reducerea riscului de atac cerebral la femei, recomandându-le acestora să consume mai degrabă fructe decât sucuri derivate, care conțin aditivi bogați în zahăr.
Sursa: www.csid.ro
Autor: Marius-Constantin POPA, Redactor Info APOLLONIA