Stiinta

august 21, 2013
 

Campanie de susținere a donării de organe, la Iași

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , , ,

Sâmbătă, 24 august, de la ora 10.00, Asociaţia Transplantaţilor din România (ATR) ajunge în Iași pentru a promova campania „Spune DA! Susţine donarea de organe”. Evenimentul va avea loc la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” din Iași și se află la cea de-a V-a ediție.

Până marți, 20 august, și-au confirmat prezența la acest eveniment Dana Scumpu, medicul șef de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Iași, ec. Ana Pintilie, directorul adjunct de la Direcția de Sănătate Publică Iași, prof. univ. dr. Adrian Coviuc și conf. dr. Ioana Grigoraș, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași, dr. Dimitrie Siriopol, medic nefrolog la Spitalul C. I. Parhon, Virginica Beldean, directorul Societății Naţionale de Cruce Roşie din România, Filiala Iaşi, și membrii de la Clinica de Metrologie Legală din Iași.

„Participanții permanenți sunt voluntarii din organizație, 14 la număr. Sunt pacienți post-transplant, care își spun povestea vieții lor și experiențele trăite în timpul discuțiilor cu publicul. Un singur voluntar este membru de familie, o tânără de 15 ani și jumătate, care s-a alăturat voluntarilor asociației însoțind-o pe mătușa ei care este beneficiar de grefă. Este o întreagă poveste cu un tricou pe care ea l-a primit și care a făcut-o să se gândească la modalitatea în care ar putea să ajute. Este interesantă reacția publicului, pentru că de multe ori se întâmplă ca oamenii să spună că nu-i interesează, dar când li se prezintă situația chiar de către oamenii care au suferit transplant, își schimbă părerea”, a declarat Amali Teodorescu, vicepreședintele Asociației Transplantaţilor din România.

La conferinţă nu vor lipsi mulţumirile pentru donatori, pentru cei care fac posibil transplantul, pentru cei care au grijă de pacienţii în stare post transplant şi nici poveştile de viaţă, de luptă cu boala şi de victorie finală. Vor fi prezenţi şi pacienţi în program de dializă, cu poveşti de aşteptare, speranţă şi optimism, pacienţi care în prezent se află pe listele de aşteptare şi tresar la fiecare apel telefonic, aşteptând acel apel, care să le curme suferinţa şi să le schimbe viaţa.

Timp de două ore, de la 12 la14, voluntari ATR şi voluntari ai Filialei Iaşi a SNCRR vor distribui materiale informative şi vor sta de vorbă cu publicul pe traseul: Parcul Copou – b-dul Carol I – b-dul Independenţei  – str. Al. Lăpuşneanu – Piaţa M. Eminescu – Piaţa Unirii.

Seara, de la ora 20.00, în Piaţa Unirii vor fi lansate lampioane în memoria donatorilor şi a celor de pe listele de aşteptare care nu au mai ajuns pe masa de operaţii.

Timp de 20 de zile, membrii și voluntarii Asociației Transplantaţilor din România vor vizita încă opt orașe printre care Sibiu, Tg. Mureş, Cluj Napoca, Oradea, Timişoara, Craiova și Bucureşti. Iașul este al treilea oraș din traseul campaniei. Anul acesta au schimbat modalitatea de desfășurare a campaniei, transformând-o într-una de tip „caravană”.

„Este pentru prima dată când facem o campanie itinerantă. Am optat să mergem numai în weekenduri pentru activitate, fiind constrânși și de starea noastră de sănătate. Încercăm să atragem alături de noi și să implicăm medici de familie, Crucea Roșie, Direcții de Sănătate publică, Biserica, în măsura în care acestea răspund invitațiilor noastre, deoarece considerăm că ele sunt instituții și persoane care vin în contact cu foarte mulți oameni și pot să disemineze informația corect”, a mai precizat vicepreședintele Amali Teodorescu.

Obiectivele propuse de către Asociație sunt de a crește vizibilitatea la nivel național și de a atrage atenția asupra legislaţiei şi procedurii privind donarea de organe prin implicarea instituțiilor și persoanelor publice.

Autor: Anca TRANDAFIR, reporter Info APOLLONIA

 
 

 

Se caută operatori de calcul

Autoritatea Electorală Permanentă demarează campania de recrutare a operatorilor de calculator ai secțiilor de votare. Acest proces se face în baza normelor metodologice privind funcționarea Sistemului informatic de monit...
de
 

 
 

Asaltul artei asupra cetăţii

Arta, în toate formele sale, este oglinda evoluţiei spirituale a omului. Pe de o parte, ea este cheia dăinuirii eterne a celor înzestraţi cu o sensibilitate estetică deosebită, pe de altă parte ea marchează caracterul ...
de
 

 
 

Testare HPV gratuită

Centrul Medical Medis din Iaşi deschide o campanie de testări gratuite pentru depistarea virusului HPV. Campania se realizează cu sprijinul Universităţii de Medicină şi Farmacie ,,Grigore T.Popa” Iaşi. Cancerul de col...
de
 

 

 

Poliţiştii au donat sânge pentru victimele Capitalei

Oamenii legii s-au alăturat sutelor de ieşeni care au răspuns campaniei de donare de sânge destinată victimelor rezultate din incendiul produs la Clubul Colectiv, din Bucureşti. Joi, 5 octombrie, circa 30 de poliţişti d...
de
 

 
 

Profesorii şi studenţii apollonişti donează sânge în „Colectiv”

Întreaga comunitate academică şi studenţii Universtităţii „Apollonia” din Iaşi, aduc un omagiu memoriei victimelor care şi-au pierdut viaţa sau au fost grav rănite în urma tragicului accident ce a avut loc în Bu...
de
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi